Ekonomija

Nenadić: Programi prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika daju određene rezultate

Direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH Mario Nenadić izjavio je da dosadašnji programi prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika na tržištu daju određene rezultate. Međutim, ističe da poslodavci očekuju da ih kroz odobrene projekte vlasti više uključuju u te programe.

Kaže da su mnogi poslodavci osposobljeni i da imaju odobrenja nadležnih da pružaju praktičnu obuku u sistemu prekvalifikacija. I da bi bilo potpuno svrsishodno da se obuke, posebno one za poznatog poslodavca, obavljaju kod samih poslodavaca.

“S obzirom na to da sistem obrazovanja ne prati ili nedovoljno prati potrebe tržišta rada. Poslodavci kontinuirano ukazuju na važnost ovog pitanja. I potiču aktivnosti na prilagodbi osposobljenosti radnika realnim potrebama na tržištu rada”, kazao je Nenadić govoreći o značaju prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika.

Smatra da je to jedna od mjera koja će doprinijeti i zaustavljanju odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine u države čiji javni sistemi brže reagiraju. I omogućavaju bolju prilagodbu realnim potrebama. I promjenama na tržištu rada uzrokovanim i geopolitičkim, pandemijskim i tržišnim promjenama te krizama posljednjih godina.

Nenadić je istakao da Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH insistira na boljoj koordinaciji i ekonomsko-socijalnom dijalogu između vlasti, poslodavaca i sindikata kako bi se realnije sagledale ukupne okolnosti i unaprijedili uslovi za kreiranje programa. Pored ostalih, i prekvalifikacija i dokvalifikacija.

Poručio je da dosadašnja praksa pokazuje da zbog nepostojanja takvog dijaloga i dobro usaglašenih projekata. I ta sistemska mjera ne daje rezultate jer se dešava da i prekvalifikovani i dokvalifikovani radnici napuštaju zemlju u potrazi za boljim rješenjima.

Nenadić je rekao da Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH. Bez obzira što često inicira aktivnosti koje će omogućiti i unaprijediti sistem prekvalifikacija. Kao i dokvalifikacija radnika u skladu sa potrebama tržišta, ne vodi evidencije o ukupnom broju prekvalifikovanih radnika u Federaciji BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare