Vraćaju u djetinjstvo

Neodoljivo ukusne: Donosimo recept za najbolje buhtle koje nestaju u trenu

Buhtle s čokoladom ili domaćim džemom u trenutku će vaš dom ispuniti slatkim mirisom i sjećanjima na djetinjstvo. Buhtle su nam jedna od omiljenih slastica od dizanog tijesta, ne samo zato što su neodoljivo fine, nego ih je i lako pripremiti.

Odlične su i za početnike koji se nisu još susreli s dizanim tijestom, ali i gastro majstore koji će buhtle pripremiti kao od šale.

Mali trikovi

Tek nekoliko jednostavnih trikova je potrebno da pripremite savršene domaće buhtle s čokoladom ili džemom. Najprije pripazite da su sve namirnice za buhtle sobne temperature, jedino mlijeko treba biti toplo kako bi lakše aktiviralo kvasac.

Kada je u pitanju kvasac, uvijek je bolja opcija svježi, ali za buhtle će biti dobar i suhi. Aktivirajte ga u mlijeku i s malo šećera te dodaj glavnoj smjesi.

Dio mlijeka možete zamijeniti vrhnjem kako bi tijesto za buhtle bilo još mekše, a znat ćete da je savršeno zamiješano kada se prestane lijepiti za ruke. Tijesto u isto vrijeme treba biti meko, ali i elastično te glatko. Pripaziti treba i da ga ne bi predugo mijesili jer će se tada teže udvostručiti volumenom i biti kompaktnije.

Buhtle napuniti čokoladom ili džemom

Tradicionalno se buhtle pune domaćim džemom od šljiva, a odlične su i ako ih upotpunite džemom od marelice. Iako je džem najpopularnije punjenje za buhtle, mnogima će ipak biti draže buhtle punjene čokoladom.

Za punjenjnje za buhtle možete koristiti Nutellu ili bilo koji čokoladni namaz, a za posebno ukusne buhtle pokušajte pripremiti domaći namaz od lješnjaka i čokolade.

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 140 ml mlijeka
  • 80 g maslaca (40 + 40)
  • 60 g šećera
  • 25 g svježeg kvasca ili jedan suhi
  • 2 jaja
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 limun (korica)
  • 1/2 žličice soli
  • džem ili čokoladni namaz po želji

Postupak:

Najprije pomiješaj toplo mlijeko sa šećerom i dodajte kvasac. Ostaviti da se kvasac aktivira 10-ak minuta.
U veću posudu dodati sve suhe sastojke - brašno, sol, šećer, koricu limuna i vanilin šećer.
Promiješati te zatim dodati jaja, aktivirani kvasac i 40 g rastopljenog maslaca. Dobro umijesiti glatko tijesto.
Glatko i jednolično tijesto zatim staviti u nauljenu posudu. Pokriti ga krpom i staviti u topli kutak doma te pričekati da se udvostruči volumenom.

Jednom dignuto tijesto razvaljati na pobrašnjenoj kuhinjskoj podlozi i izvagati. Gramažu tijesta podijeliti sa 12, toliko će svaka kuglica tijesta biti teška.

Svaku od 12 kuglica pojedinačno rukama spljošti i u sredinu staviti kašikicu punjenja po izboru. Saviti krajeve tijesta prema sredini te ih dobro pritisnuti.

Poslagati buhtle u lim za pečenje prethodno premazan maslacem ili obložen papirom za pečenje s time da dio gdje je tijesto buhtlica spojeno stavite na dno.

Posložene buhtle ostaviti da se dignu 20 minuta, a zatim ih premazati ostatkom otopljenog maslaca. Buhtle peći oko 30 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva, odnosno dok ne poprime zlatno žutu boju.

Jednom gotove, buhtle pustiti neka se malo ohlade pa ih posipati šećerom u prahu. Iako su najfinije za konzumaciju kada su tople, mekane i fine bit će i kad se ohlade.