Nauka

Nevjerovatni podaci nove studije: Na Zemlji postoji 20 kavdriliona mrava

Na Zemlji postoji najmanje 20 kvadriliona mrava, prema novoj studiji koja kaže da čak i ta zapanjujuća brojka vjerovatno podcjenjuje ukupnu populaciju insekata, koji su bitan dio ekosistema širom svijeta.

Određivanje globalne populacije mrava važno je za mjerenje posljedica promjena u njihovom staništu — uključujući one uzrokovane klimatskim promjenama.

Mravi igraju značajnu ulogu, šireći sjemenke, udomljavajući organizme i služeći kao grabežljivci ili plijen.

Neke su studije već pokušale procijeniti globalnu populaciju mrava, ali su rezultirale daleko manjim brojem od 20 kvadriliona, što je 20 miliona milijardi.

Za ovaj novi pokušaj, objavljen u ponedjeljak u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), istraživači su analizirali 465 studija koje su mjerile broj mrava lokalno na terenu.

Stotine studija koristile su dvije standardizirane tehnike: postavljanje zamki koje su hvatale mrave u prolazu tokom određenog vremenskog razdoblja ili analiziranje broja mrava na određenom komadu lišća na tlu.

Iako su istraživanja provedena na svim kontinentima, neke veće regije imale su malo ili nimalo podataka, uključujući centralnu Afriku i Aziju.

To je razlog zašto je “prava brojnost mrava na globalnoj razini vjerovatno znatno veća” od procijenjene, kaže studija. “Od iznimne je važnosti da popunimo ove preostale praznine kako bismo dobili sveobuhvatnu sliku raznolikosti insekata.”

Postoji više od 15 700 imenovanih vrsta i podvrsta mrava koje se nalaze diljem planeta, a vjerovatno jednak broj njih tek treba biti opisan.

Ali gotovo dvije trećine njih nalazi se u samo dvije vrste ekossistema: tropskim šumama i savanama.

Na temelju procijenjenog broja mrava, smatra se da je njihova ukupna globalna biomasa 12 megatona suhog ugljika, više od divljih ptica i sisavaca zajedno, i 20 posto ljudske.

U budućnosti istraživači planiraju proučavati faktore okoliša koji utječu na gustoću naseljenosti sićušnih stvorenja.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare