Sport

Neymar, Ronaldo, Kaka.. navukli bijes javnosti jer se nisu pojavili na sahrani Pelea

Brazilske nogometne zvijezde, bivše i sadašnje, kao što su Neymar, Kaka, Zico, Ronaldo... na udaru su javnosti jer su preskočili Peleovu sahranu.

Umjesto toga, odali su mu počast samo na društvenim mrežama.

Trostruki osvajač Svjetskog prvenstva pokopan je u utorak u svom rodnom gradu. Više od 230.000 ožalošćenih prošlo je kraj kovčega nogometne legende na stadionu Vila Belmiro u Santosu.

Neymar: Također igrao za Santos

Pele, koji je nekada igrao za Santos, preminuo je prošlog četvrtka u 83. godini nakon borbe s rakom.

Navijači su očekivali da će pogrebu prisustvovati bivši igrački asovi Santosa poput Neymara, Rodryga i Giovannija.

Također su se nadali da će se penzionisani velikani kao što su Zico, Romario, Ronaldo, Kaka i Ronaldinho Gaucho pojaviti u gradu na plaži, 80 kilometara južno od Sao Paula.

Njihove naloge na društvenim mrežama preplavili su komentari ljutitih obožavatelja nakon Peleovog pokopa, prenosi Marca.

Niti jedan igrač brazilske pobjedničke reprezentacije sa Svjetskog prvenstva 2002. nije prisustvovao sahrani.

Jedan od njih - bivši zvjezdani veznjak Kaka - bio je kritiziran. On se tokom intervjua u decembru požalio da Brazilci ne poštuju svoje sportske heroje onoliko koliko stranci.

"Nisi se čak ni pojavio na sahrani čovjeka koji ti je otvorio put do života kakav imaš", naveo je Joao Vitor Custodio na Kakinoj Instagram objavi o Peleu.

Objava je privukla više od 5.000 komentara. Mnogi su kritikovali njegovu odluku da ne prisustvuje sahrani.

U Neymarovoj objavi na Instagramu u kojoj oplakuje Peleovu smrt, jedan obožavatelj je napisao:

"Lako je reći, ali poslao si svog oca i nisi došao."

Neki su željeli, ali nisu uspjeli

Brazilski napadač je kasnije ograničio komentare u objavi samo na ljude koje poznaje.

Bivši veznjak Mauro Silva bio je jedini predstavnik selekcije "Karioka" koja je 1994. osvojila Svjetsko prvenstvo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Trenutno je izvršni direktor državnog nogometnog saveza Sao Paula.

Neki od Peleovih brazilskih saigrača s naslovom svjetskog prvaka 1958., 1962. i 1970. nisu bili sposobni prisustvovati. Jedan od njih je 91-godišnji Mario Zagallo.

Drugi poput Roberta Rivellina navodno su bili previše uznemireni.

Čini se da navijači nisu vjerovali onima koji su govorili da su pokušali, ali nisu mogli stići do Santosa na vrijeme, poput Cafua.

"Nažalost i s puno tuge nisam mogao prisustvovati Peleovom sprovodu. Bio sam na drugom kraju zemaljske kugle zbog posla. Moji letovi za povratak u Brazil počeli su tek u ranim jutarnjim satima u srijedu. U Brazil mogu stići tek sutra", naveo je Cafu.

Šokantan potez Flamenga

"Mijenja li to ono što osjećam prema Peleu ili ono što on predstavlja meni i nogometu općenito? Nikad!"

Rivaldo, koji živi u SAD, krenuo je sličnim putem.

"Čak i da sam bio u Brazilu, nisam siguran da bih prisustvovao sprovodu", rekao je Rivaldo.

"Upoznao sam Pelea, bio sam s njim mnogo puta. Imao sam priliku odati mu počast za njegovog života."

Među istaknutim bivšim brazilskim igračima koji su došli počasti bili su Ze Roberto iz Bayern Munchena, Elano iz Manchester Cityja i Paulo Roberto Falcao iz Rome.

Njih trojica imaju veze sa Santosom.

Osim Santosa, nekoliko aktivnih igrača i rukovodilaca brazilskih klubova prisustvovalo je sprovodu. Svi vrhunski klubovi su u predsezoni.

Da bi šok mnogih navijača bio još veći, Flamengo je odlučio predstaviti svog novog trenera Vitora Pereiru u isto vrijeme kada je nacionalna televizija prenosila procesiju s Peleovim kovčegom kroz Santos prije pokopa.

Lokalni nogometni šefovi nisu prekinuli odigravanje Copa Sao Paulo de Futebol Junior. To je turnir za mlade koji privlači veliku pažnju medija u ovoj južnoameričkoj zemlji.

I sprovod dvostrukog osvajača Svjetskog prvenstva Manea Garrinche na stadionu Maracana u Rio de Janeiru 1983. bio je slabo posjećen od brazilskih nogometaša.

Pele je više puta rekao da je previše potresen da bi prisustvovao bilo kakvom sprovodu članova porodice ili prijatelja.

Pokopan je na istom groblju na kojem su njegov otac Dondinho i brat Jair Arantes do Nascimento. Brazilski nogometni velikan nije došao ni na njihov pogreb.