tri moguća rješenja

Nihad Uk: Postoji opcija da podnesem ostavku, ali tada pada cijela Vlada KS

Također je potvrdio da broj ministara koji pripadaju Trojki ostaje isti

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, gostujući na BHT1, potvrdio je da će naredne sedmice biti poznato kako će izgledati nova Vlada i na koji će način biti riješeno ovo pitanje.

Tri su moguća rješenja. Premijer je objasnio da su najizglednija dva, ostavka premijera ili smjena dva sporna ministra iz Stranke za BiH.

"Ja već govorim zadnjih sedam dana "u naredna tri dana". Evo, neću tačno govoriti datum, ali ću, mislim, da ću biti u prilici naredne sedmice da podnesem jedan vid zahtjeva.

Tri su opcije. Prva opcija, da ministri podnesu ostavku. Druga je da premijer podnese ostavku i onda pada cijela Vlada. Treća je da Skupština KS smijeni određene ministre", kazao je premijer Uk.

Također je potvrdio da broj ministara koji pripadaju Trojki ostaje ist.

"Trojka ima deset ministar. Tako će ostati ukoliko se dogovor ispoštuje. Ova dva ministarstva vjerovatno će pripasti nezavisnoj grupi, odnosno nezavisnom klubu - Damir Marjanovića, Admela Hodžić i Redžo Lemezan", rekao je Uk.

Naveo je i razlog zbog kojeg prva opcija rekonstrukcije vlade ne dolazi u obzir, a to je da ministri iz Stranke za BiH sami neće podnijeti ostavku.