kakva će biti budućnost

Nikad jezivije upozorenje odjeknulo svijetom: Čovječanstvo je na vratima pakla!

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je na ovisnost čovječanstva o fosilnim gorivima

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je u srijedu da je ovisnost čovječanstva o fosilnim gorivima "otvorila vrata pakla", otvarajući samit o klimatskim ambicijama u sjedištu UN-a u New Yorku, bez Sjedinjenih Američkih Država i Kine.

Govoreći o "strašnim vrućinama" i "histgorijskim požarima" ove godine, potaknutima emisijama stakleničkih plinova, naglasio je da nije prekasno da bi se "ograničilo porast globalne temperature za 1,5 stepeni Celzijusa".

Budućnost nije ispisana

"Budućnost nije ispisana. Na vama je, liderima, da je ispišete. Još uvijek možemo izgraditi svijet s čistim zrakom, zelenim poslovima i čistom i pristupačnom energijom za sve", rekao je Guterres.

Svjetski čelnici trebali bi na samitu u New Yorku najaviti akcije koje će poduzeti kako bi ispunili svoje obaveze iz Pariškog sporazuma o klimi iz 2015. godine.

Na samitu ne sudjeluju dva najveća svjetska zagađivača atmosfere - SAD i Kina.

Američki predsjednik Joe Biden još je u New Yorku, povodom Generalne skupštine UN, a kineski predsjednik nije doputovao na tu sjednicu.

Na listi govornika nije ni Velika Britanija. Britanski premijer Rishi Sunak rekao je u utorak da bi mogao odustati od cilja postizanja ugljične neutralnosti do 2050. godine.

Evropska unija je, s druge strane, pozvana predstaviti svoje klimatske politike, kao i Brazil, Kanada i Južnoafrička Republika.

Najvažniji skup

Govorit će i Francuska, čiji predsjednik Emmanuel Macron ipak nije u New Yorku, te mnoge zemlje koje su najviše izložene posljedicama globalnog zagrijavanja kao što su Barbados, Samoa i Tuvalu.

Generalni sekretar pozvao je i guvernera Kalifornije te gradonačelnika Londona.

Samit je najvažniji skup o klimi u SAD-u od 2019., kada je švedska aktivistkinja Greta Thunberg postavila pitanje svjetskim čelnicima "Kako se usuđujete?".

Neuspjeh bogatih zemalja da ispune svoja obećanja da će pomoći zemljama u razvoju osobito je osjetljivo pitanje u međunarodnim pregovorima o klimi. To će pitanje nesumnjivo biti na dnevnom redu skupa COP28 za nekoliko sedmica, prenose agencije.