podgorica

Arnautović na konferenciji ‘Promoviranje uslova za slobodne i fer izborne kampanje na Zapadnom Balkanu’

Dvodnevna konferencija „Promoviranje uslova za slobodne i fer izborne kampanje na Zapadnom Balkanu“, u organizaciji Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Misije OSCE-a u Crnoj Gori, počela je danas u Podgorici. U ime Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine na konferenciji učestvuje član ove institucije Suad Arnautović.

Konferencija je organizirana u okviru projekta „Podrška izbornim reformama na Zapadnom Balkanu“ (WBFU), koji finansiraju Evropska unija i Austrijska razvojna agencija.

Jačanje uslova za slobodno i pošteno okruženje kampanje, osiguravanje jednakih mogućnosti izborne kampanje za učesnike na izborima, promoviranje učešća podzastupljenih grupa (žene, nacionalne manjine i osobe s invaliditetom) u izbornoj kampanji, promoviranje jednakog pristupa i nepristrasnog praćenja izborne kampanje u medijima uključujući online medije su područja o kojima će se voditi diskusija.

Konferencija će poslužiti kao platforma za razmjenu znanja i donošenje zaključaka za daljnje aktivnosti usmjerene na poboljšanje vođenja izbornih kampanja i cjelokupnog okruženja u kojem se održavaju izbori na Zapadnom Balkanu, saopćeno je iz CIK-a BiH.