Politika

Nikšić: Bošnjaci iz Prijedora bili su žrtve najstrašnijih zločina nepojmljivih ljudskom umu

Ferid Sikirić i Izet Mešić, žrtve prijedorskih zločina dženazom i ukopom naći će danas vječni mir, objavio je federalni premijer Nermin Nikšić.

"Ubijeni su 1992. godine. Njihove porodice sve ove godine tragale su za posmrtnim ostacima. Nađeni su u masovnim grobnicama. Njihova sudbina je ista kao i sudbina ostalih Prijedorčana Bošnjaka žrtava masovnih egzekucija i najstrašnijih zločina nepojmljivih ljudskom umu.

Još tužniji je izostanak suočavanja sa prošlošću zbog kojeg živimo tešku stvarnost i ostavljamo loše poruke našoj djeci u budućnosti.

Ne smijemo zaboraviti da još uvijek nisu pronađene sve žrtve zločina, da se njihove porodice još bore, tragaju, da žive sa traumama, da trpe provokacije.

Moramo opominjati da su zločini anticivilizacijska vrijednost, da se odgovornost za njih mora prihvatiti, da se sudske presude moraju poštivati, da se zločinci beskompromisno kažnjavanju, a ne veličaju. Naša je obaveza da se sjećanje na žrtve čuva kao opomena, a preživjeli svjedoci zločina štite", poručio je Nikšić.