Energetski samit

Nikšić u Neumu: U svemu vidimo podjele i lične interese, uskoro ćemo morati doći do rješenja

U okviru otvaranja Energetskog samita u Neumu, predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je kako se danas jedan značajan dio Bosne i Hercegovine nije odazvao pozivu u Neum gdje bi trebali razgovarati i doći do zajedničkih rješenja s ljudima koji imaju iskustvo.

On je istaknuo da je BiH složena zemlja po svom ustavno-pravnom uređenju, a naročito po političkoj situaciji.

"Nijedna tema ovdje, poput ove koja bi trebala biti isključivo stručna tema, ne može pobjeći od politizacije. U svemu vidimo podjele i lične interese. Vlada FBiH je svjesna izazova, obećanja i onoga što smo preuzeli kao obvezu, prema međunarodnoj zajednici, ali i prema građanima. Učinit ćemo sve da probamo doći do ovih zakona na državnoj razini", rekao je Nikšić.

On napominje kako je obveza federalne vlasti da riješi zakone koji proizađu iz državnih zakona, ali je naglasio da se neće moći čekati u nedogled kada će se to dogoditi na državnom nivou.

"Posebno zakon o Južnoj interkonekciji gdje smo našli način da to ispolitiziramo i postavljamo uvjete", dodao je premijer Federacije.

Nikšić kaže kako će uskoro morati doći do nužnih rješenja za BiH i građane, a kako bi osigurali da BiH ima još jedan izvor prirodnog plina.

"Da ne ovisimo samo o jednom izvoru te da osiguramo tržišnu utakmicu koja će omogućiti stabilniju opskrbu plinom i mogućnost da naši građani ne razmišljaju da će ih netko na bilo koji način uvjetovati. Kada uspijemo doći do rješenja s partnerima, siguran sam da će od toga najviše koristi imati građani cijele BiH, bez obzira na to što ovdje jedan značajan dio njih nije prisutan", zaključio je Nikšić.

Na kraju je zahvalio partnerima iz međunarodne zajednice koji su, kako je rekao, pokazali koliko su dobri prijatelji i partneri te koliko dobro žele Bosni i Hercegovini.

Reilly: Energetska revolucija je moguća

Britanski ambasador u BiH Julian Reilly kaže kako je samit u Neumu sjajna prilika da se promoviraju energetske politike koje od Bosne i Hercegovine mogu napraviti izvoznika zelene energije u Europi.

"Istraživanje koje je podržalo Ujedinjeno Kraljevstvo pokazuje da općine i lokalne zajednice mogu iskoristiti vlastiti potencijal energije iz obnovljivih energija, privući investicije i postati energetski nezavisni. Potrebne su nam usmjerene politike na svim razinama vlasti koje će podržati obnovljivu energiju iz svih izvora", naglasio je ambasador.

Reilly je dodao da će implementacija tri energetska zakona na nivou Federacije, na primjer, ubrzati razvoj infrastrukture za obnovljive izvore energije.

"Energetska tranzicija je ključna i energetska revolucija je moguća", ističe on.

Sahakyan: BiH je načinila konkretne korake

BiH je načinila konkretne korake u ovom području, smatra vršiteljica dužnosti rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Narine Sahakyan.

"Nadamo se da će ih biti još. Važno je podržati i ubrzati ove napore. Vrlo je važno da se postignu ciljevi održivog razvoja UN-a koji nas podsjećaju da je glavni energetski izazov u predstojećem desetljeću da se omogući pristup cjenovno pristupačnoj održivoj energiji i njegovo održivo korištenje", istaknula je ona.

Napominje da UNDP, zajedno s partnerima, podržava BiH više od desetljeća u ispunjavanju svojih klimatskih obveza i prelasku na klimatski neutralno poslovanje i ekonomiju.

"To nije lak zadatak ni za mnoge razvijene zemlje. Potrebno je uložiti dosta napora, kako razvojnih partnera, tako i državne vlasti da bi ta tranzicija bila provedena", zaključila je Sahakyan.