Njemačka dala 627 miliona eura za ubrzanje razvoja vakcine. Naručili više nego što imaju stanovnika

53

Njemačka je danas dodijelila 627 miliona eura biotehnološkim kompanijama BioNTech i CureVac kako bi ubrzale razvoj vakcine za covid-19 i proširile njemačke proizvodne kapacitete.

Ministrica obrazovanja i istraživanja Anja Karliczek upozorila je da sigurnost treba ostati glavni prioritet kako bi šira populacija prihvatila vakcinu.

“Čak i dok svijet čeka na vakcinu, nećemo ići rizičnim prečacima”, kazala je na novinskoj konferenciji u Berlinu.

Mnogi su zabrinuti da bi se mogli smanjiti standardi sigurnosti i efikasnosti, u utrci za razvoj vakcine protiv covida-19, koji je do sada zarazio više od 29 miliona ljudi i odnio preko 926.000 života.

Vakcina će vjerovatno biti dostupna nakon proljeća 2021.
Tvrtke koje razvijaju vakcinu moraju tek provesti ispitivanja na velikom broju ljudi, ali je Rusija odobrila vakcinu za covid-19 prošlog mjeseca, zbog čega su neki zapadni stručnjaci kritizirali Rusiju da nije dovoljno rigorozno ispitala vakcinu.

Karliczek je kazala da ne očekuje da će vakcina biti dostupna široj populaciji do sredine 2021.

Ministarstvo je dodijelilo 375 miliona eura BioNTechu, a CureVacu 252 miliona eura, ali kompanije moraju ispuniti određene kriterije.

Ministarstvo je objavilo da još razgovaraju o dodjeljivanju sredstava kompaniji IDT Biologika, koja proizvodi vakcine za druge farmaceutske kompanije te radi na tvz. vektorskoj vakcini.

Jens Spahn, njemački ministar zdravstva, kazao je kako je važno imati vakcinu od više proizvođača te da će Njemačka unaprijed osigurati više doza vakcina nego što ima stanovnika.

Berlin je već osigurao 54 miliona doza potencijalne vakcine AstraZenece, u sklopu dogovora te kompanije s EU, po kojem je Unija osigurala 450 miliona doza.

Spahn kaže da će vlada odlučiti ovoge sedmice hoće li dati sredstva COVAX-u, WHO-ovom planu globalne alokacije vakcine.