Ingvild Kjerkol

Norveška ministrica podnijela ostavku zbog plagiranja akademskog rada

Norveška ministrica zdravlja Ingvild Kjerkol podnijela je u petak ostavku nakon što joj je norveški univerzitet oduzeo magistarski rad iz zdravstvenog menadžmenta, objavili su mediji.

Ona je druga norveška političarka koja je podnijela ostavku u ovoj godini zbog optužbi za plagijat nakon što je ministrica za istraživanje i visoko obrazovanje Sandra Borch u januaru dala ostavku zbog plagijata u svom akademskom radu.

„Da bih nastavila kao ministrica zdravlja, moram biti osoba od povjerenja. Daću ostavku na ovaj fantastičan posao", rekla je Kjerkhol, iz Laburističke partije, novinarima na konferenciji za novinare u Oslu.

Političarka je odlučila da napusti funkciju dan nakon što je Univerzitet Nord u Bodou objavio rezultate istrage koja je otkrila značajnu količinu plagijata čiji je koautor bio drugi student.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ingvild Kjerkol, premijer Jonas Gahr Store rekao je da bi ministrici zdravlja bilo teško da nastavi i da je donio odluku da „Kjerkol treba da podnese ostavku na tu funkciju“, objavio je norveški list Aftenposten.

Od prošlog avgusta, četiri norveška ministra su smijenjena ili dala ostavke zbog plagijata ili unutrašnje trgovine.

U septembru je suprug tadašnje ministrice vanjskih poslova Anniken Huitfeldt bio optužen za trgovanje dionicama godinama nakon što je navodno kupio dionice odbrambenih i ribarskih kompanija. To je dovelo do ostavke Huitfeldt u oktobru.

U septembru 2025. u Norveškoj će biti održani parlamentarni izbori, koji bi, prema mišljenju mnogih analitičara, mogli dovesti do toga da konzervativci preuzmu kontrolu nad vladom nakon gubitaka 2021. zbog skandala rukovodstva kojim dominiraju laburisti.