najnoviji podaci

Norveška ušla u recesiju

Norveška ekonomija smanjila se i u trećem tromjesečju i stupila u recesiju, uz posustalu inozemnu potražnju za plinom, pokazali su u četvrtak podaci statističkog ureda.

U razdoblju od jula do septembra norveški BDP smanjio se za 0,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je bilježio isti postotni pad. U prva tri ovogodišnja mjeseca porastao je za 0,2 posto.

To bi značilo da je Norveška u trećem tromjesečju stupila u recesiju koja se definira kao pad aktivnosti dva tromjesečja zaredom.

Kada se izuzmu naftni i plinski sektor i oprema, BDP je u razdoblju od jula do septembra porastao za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je stagnirao. Na početku godine porastao je za 0,1 posto.

Potrošnja kućanstava porasla je za 0,5 posto, poduprta nabavkom dobara u inozemstvu i usluga povezanih s turizmom.

Državna potrošnja porasla je za 0,9 posto, oslonjena na izdvajanja za odbranu. Bruto ulaganja kompanija u fiksni kapital smanjila su se pak za 2,1 posto, odražavajući oštar pad potrošnje na okeanski transport.

Norveška je danas najveći opskrbljivač Evrope plinom, istisnuvši s vodeće poziciju Rusiju, a šalje ga uglavnom plinovodima. U trećem tromjesečju izvezli su ipak za 1,4 posto manje plina nego u prethodna tri mjeseca.

„Norveško je ekonomija sada u etapi poslovnog ciklusa u kojoj slaba potražnja guši rast“, rekao je voditelj za nacionalne podatke u norveškoj statističkoj agenciji Pal Sletten.

Na godišnjem BDP se u trećem kvartalu smanjio za 1,9 posto, nakon gotovo stagnacije u prethodna tri mjeseca. U prva tri ovogodišnja mjeseca porastao je za 3,2 posto.

Kada se isključe nafta, plin i oprema, aktivnost je u razdoblju od jula do septembra gotovo stagnirala, kao i u prethodna tri mjeseca. U prvom tromjesečju porasla je za 2,9 posto.