Magazin

Nosite mobitel sa sobom u WC? Više nećete! Prijete vam razne opasnosti, neke imaju gadne posljedice

Nosite li i vi sa sobom mobitel u WC da 'ubijete vrijeme' dok 'obavite posao'? Nošenje i upotreba mobilnog telefona u WC-u su loša ideja

Nosite li i vi sa sobom mobitel u WC da 'ubijete vrijeme' dok čekate da 'obavite posao'? Nošenje i upotreba mobilnog telefona u WC-u su zapravo loša ideja.

Vjerovatno znate da postoji rizik da vam se prilikom posjete toaletu za uređaj "zalijepe" bakcili i bakterije kojih ima u ogromnom broju u ovoj prostoriji. A ako tome pridodate i one koje ste već pokupili usput, u prijevozu, na radnom stolu, kod kuće, izračunajte sami. Rizik od zaraze je velik.

Studije su pokazale da su uređaji bez kojih više ne možemo zamisliti svakodnevicu zapravo prljaviji od daski na WC školjci.

Naučnici su izračunali da u prosjeku dodirnemo svoj telefon na stotine pa čak hiljade puta dnevno. Rijetko će se dogoditi da peremo ruke nakon što ga koristimo i to je činjenica. Ipak, možda bismo trebali svi razmisliti o higijeni kada koristimo mobilne uređaje.

Nosite mobitel sa sobom u WC? Pročitajte ovo:

Naše ruke su stalno izložene raznim klicama i virusima pa nije nelogično što se možemo lako zaraziti. Isto je i s pametnim telefonima koje neprestano dodirujemo. Brojne studije pokazuju da telefoni mogu biti kontaminirani različitim vrstama potencijalno patogenih bakterija.

To su:

  1. Escherichia coli (izaziva proljev)
  2. Staphylococcus aureus (utječe na kožu)
  3. Actinobacteria (dovodi do tuberkuloze i difterije)
  4. Citrobacter (izaziva infekcije urinarnog trakta)
  5. Enterococcus (izaziva meningitis)
  6. Klebsiella (uzrokuje upalu pluća)
  7. Micrococcus (može uzrokovati septički šok, septički artritis, endokarditis, meningitis i upalu pluća)
  8. Proteus (uzrokuje infekcije kod ljudi koji imaju neku strukturnu anomaliju ili kamenac u mokraćnim putovima)
  9. Pseudomonas (uzrokuje hospitalne infekcije)
  10. Streptokok (uzrokuje upalu grla, akutnu bakterijsku infekciju kože, reumatsku groznicu). Za posljednjih pet je poznato da mogu dovesti do veoma neugodnih posljedica za ljudsko zdravlje.

Osim toga, naučnici su otkrili da su mnogi patogeni na pametnim telefonima često otporni na antibiotike. I ovo je zabrinjavajuće jer ove bakterije lako mogu uzrokovati bolesti, od kojih su neke čak opasne za život.

Istovremeno, studije pokazuju da čak i ako obrišete telefon antibakterijskim maramicama ili alkoholom, on se i dalje može ponovo zaraziti. Morate redovno čistiti svoj pametni telefon na ovaj način.