Fadil Novalić, TRZ Hadžići namjenska industrija Vlada FBiH
Ekonomija

Novalić obišao TRZ Hadžići i divio se oružuju koje prave: Dobili smo velikog izvoznika

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ministar energije, industrije i rudarstva FBiH Nermin Džindić posjetili su danas TRZ Hadžići, gdje su ih dočekali načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović i direktor TRZ-a Ismo Hebibović.

Delegacija Vlade FBiH obišla je pogone TRZ-a, u koji su u proteklom periodu uložena značajna sredstva, što je rezultiralo zapošljavanjem više od 200 novih radnika.

Delegacija obišla TRZ (Foto: Fena)

Premijer Novalić je naglasio da je ovaj pogon primjer transformacije iz starog programa, koji se još uvijek obavlja u TRZ-u, ka drugim borbenim sredstvima koja su u mnogo većoj potražnji na svjetskom tržištu.

“Značajno je povećan broj ljudi koji su ovdje zaposleni kao i proizvodni kapaciteti TRZ-a. Drago nam je jer smo dobili još jednu fabriku koja je veliki izvoznik i nastavit ćemo podržavati ovakav pristup”, kazao je premijer.

Kako je kazao direktor TRZ-a Ismo Hebibović, prošle godine je u kompleksu radilo 36 osoba, a danas pogon zapošljava 255 ljudi.

“Realizacija za prošlu godinu iznosila je 5,5 miliona KM, a ostvarena dobit 167.000 KM. Planovi za ovu godinu su povećanje dobiti, broja zaposlenih, nabavka nove opreme i povećanje proizvodnih kapaciteta, te popravka objekata kako bi radnici mogli raditi neometano”, naveo je.

Delegacija obišla TRZ (Foto: Fena)

Ministar Džindić je podsjetio da su radnici ovog pogona štrajkovali prije samo godinu dana, proizvodnja je bila obustavljena, dok je danas situacija u TRZ-u u potpunosti okrenuta na bolje.

“Danas imamo 5,5 miliona KM realizacije što nije malo, povećanje kapaciteta proizvodnje i kontinuirano povećanje broja zaposlenih. Ovo je izrazito dobar uspon kada pogledamo firme u namjenskoj industriji. Ovo će u budućnosti biti logistička firma za cijelu namjensku industriju u FBiH, a vjerujem i u regionu”, naveo je ministar.

Delegacija obišla TRZ (Foto: Fena)

Dodao je da će Vlada FBiH u budućnosti kroz investicije pomoći da se u TRZ-u unaprijede tehnološke cjeline vezano za kontrolu i proizvodnju, te da se urede protorije i poboljšaju uvjeti za rad u pogonu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare