Politika

Novalićeva Vlada još jednom funkcijom nagradila svjedokinju u aferi ‘Respiratori’ Editu Kalajdžić

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici donijela je i nekoliko kadrovskih rješenje.

Možda i najzanimljivije tiče se Stručnog savjeta Agencije za nadzor osiguranja Federacije BiH.

Kako saopćeno iz Vlade FBiH, razriješeni su dosadašnji sastav zbog isteka mandata, te imanovala novi. No, ime predsjednice nije se promijenilo – Edita Kalajdžić ponovo je na čelu ovog Stručnog savjeta.

Kalajdžić je na čelu ovog Savjeta dobila još jedan četverogodišnji mandat, a ovo su ostali članovi: Mirjana Vučić, Vedad Nezirić, Arnela Bevanda i Berina Ramčić.

Naime, Kalajdžić je sekretarka Vlade Federacije BiH, ali to nije jedina pozicija koju ima. Kako je Raport već pisao ona je dio Nadzornog odbora KCUS-a ali i članica Drugostepene komisije za odlučivanje po žali protiv prvostepenih akata Agencije za bankarstvo FBiH.

PROČITAJTE  Dodik ne zna kolika mu je plata: Zatekli ste me

Za sve tri, dodatne pozicije, Kalajdžić dobiva lijepu novčanu naknadu.

Dobivanje novog mandata na čelu Stručnog savjeta Agencija za osiguranje FBiH za Kalajdžić je svojevrsna nagrada.

Naime, ona je duboko involvirana u nabavku 100 respiratora iz Kine, zbog koje se sudi njenom šefu premijeru FBiH Fadilu Novaliću.

Postalo je to jasno nakon što je Tužilaštvo BiH prezentiralo prepiske iz viber grupe ‘Gensek’ u kojoj su bili Novalić, Kalajdžić te Hasan Ganibegović, bivši šef Kabineta Novalića.

Iz tih poruka je vidljivo da je Kalajdžić upravljala određenim procesima (smjena Kriznog štaba FBiH) ali i da je bila upoznata sa skoro svim procesima u sklopu nabavke tzv. malina respiratora.

PROČITAJTE  Martin Raguž za Raport: BiH trebaju ljudi koji će olovni govor mržnje maknuti i otvoriti jednu novu stranicu

Upravo je Kalajdžić nedavno, u nekoliko navrata, svjedočila pred Sudom BiH u ovom slučaju.

Njen iskaz ostat će upamćen po tome što je rekla da je bila pod navodnim pritiskom tužilaca pa je zbog toga radikalno promijenila svoj iskaz, te što je potvrdila da je famozna ‘Seb’ iz viber-prepiske Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a.

Zbog svojih kontradiktornih izjava tokom istrage i suđenja u aferi ‘Respiratori’, Tužilaštvo BiH razmatra i pokretanje istrage zbog davanja lažnog iskaza protiv Kalajdžić, ali i protiv nekih drugih svjedoka.

Pored toga, Tužilaštvo vodi istragu zbog krivičnog djela pomaganje počiniocu nakon počinjenog krivičnog djela, a prema određenim informacijama u tom dijelu se ponovo spominje Edita Kalajdžić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare