Vijesti

Novi mračni triler uzdrmao je SDA iz temelja. Glavni lik Fadil Novalić: Nestabilan je, ovo se mora riješiti

Iz centrale SDA jutros je stigla informacija da planiraju popuniti dva upražnjena mjesta u Vladi Federacije BiH.

Upražnjeno je mjesto ministra boračkih pitanja, nakon što je od korone umro Salko Bukvarević, te pozicija ministra obrazovanja, nakon što je Elvira Dilberović dobila poziciju ambasadora.

Prema saopćenju SDA, naum je da se stvori balans u Vladi FBiH u smislu bošnjačkih pozicija, kako HDZ ne bi imao većinu.

Međutim, kako Raport saznaje iz izvora iz SDA, priča je mnogo dublja i mračnija.

No, krenimo redom.

Priča o popuni Vlade FBiH, koja svakako radi u tehničkom mandatu, nema nikakve veze s HDZ-om, već sa čistim unutarstranačkim borbama, raskolima i interesima unutar stranke Bakira Izetbegovića.

Centralna figura ove priče je premijer i SDA-ov kadar Fadil Novalić.

Panika na Bjelašnici

Prošle sedmice krenuo je dugoočekivani sudski proces u aferi “Respiratori” gdje je prvooptuženi upravo Novalić.

Poznato je da su Novaliću kratki pritvor i optužnica teško pali i da je u pritvorskoj jedinici Suda BiH odbijao hranu iz protesta, tvrdeći da je nevin u cijeloj priči nabavke 100 respiratora iz Kine.

No, sam početak procesa Novalića je dodatno poremetio i psihički opteretio.

Prema informacijama Raporta, Novalić se tokom prošlog vikenda odlučio osamiti pa se zaputio na Bjelašnicu. Poznato je da Novalić voli planinariti, pa to nikoga pretjerano nije iznenadilo.

Međutim, Novalić se satima nikome nije javljao, pa su se mnogi zabrinuli, zvali su jedni druge i pitali je li iko u kontaktu s premijerom. Nekolicina bliskih saradnika čak se zaputila na planinu gdje su pronašli njegovo parkirano vozilo. Na Novalića su čekali satima, nakon čega se konačno ukazao, tvrdeći da se htio odmoriti od svega i svakoga.

Prema informacijama njegovih prijatelja, Novalić je htio “razbistriti glavu” od pravosudnih problema, a dodatni materijal za razmišljanje bilo je ponašanje njegovih stranačkih kolega.

Naime, Novalića su od samog izbijanja afere “Respiratori” govorili da od toga nema ništa. Sigurnost su mu posebno ulijevala obećanja Bakira Izetbegovića kao i direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

Kako se afera razvijala i kako je postajalo sve izvjesnije da će se ipak dogoditi proces i to dugogodišnji, Novalić je bio sve rezigniraniji i ljući na kolege, prije svega Mehmedagića, protiv kojeg optužnice redom padaju u vodu.

Novalić navodno svoju ljutnju nije držao samo za sebe nego je to otvoreno rekao i rukovodstvu SDA, kao i predsjedniku Bakiru Izetbegoviću.

Prema istim informacijama, Novalić je izrazio sumnju i u predsjednikova obećanja da će se njegov proces ubrzati i da će sve biti “završeno” te je otvoreno zamjerio stranačkim kolegama što su ga “gurnuli” u proces.

Bakir je problem gledao s druge strane

S druge strane, Izetbegović je sve to posmatrao kao svojevrsnu opasnost.

A, Izetbegović je poznat kao čovjek koji rijetko šta prepušta slučaju, te koji je sklon raznim političkim spletkama.

S obzirom na to da je proces tek počeo, za SDA, prije svega Izetbegovića, previše je rizično brutalno otkačiti Novalića. Ostaje opasnost šta će Novalić uraditi i da li će progovoriti o nalogodavcima za spornu nabavku respiratora.

Posebno treba istaći da postoji bojazan da bi Novalića na svoju stranu mogao privući bivši SDA-ovac Aljoša Čampara. Time bi SBB, zajedno s Čamparom, imao većinu i moć odlučivanja mimo SDA.

U tom trenutku krenula je akcija “političke eutanazije” premijera Fadila Novalića.

Zbog toga SDA želi imenovanjem dva nova ministra stvoriti ravnotežu i umanjiti značaj i jačinu samog Novalića, ali i nametnuti dodatnu kontrolu ovom već skoro izgubljenom kadru.

Problem profesionalno-lične prirode

Dodatni problem koji muči Novalića jeste navodno njegov privatni biznis. Poznato je da Novalić ima nekoliko firmi koje se bave i namjenskom industrijom. S obzirom da se protiv njega vodi proce njegove kompanije ne mogu aplicirati niti sklapati poslove s partnerima van BiH. Naime, svi oni traže potvrde o tome da se protiv vlasnika ne vode nikakvi sudski postupci.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare