Region

Novinari Slobodne Dalmacije napali glavnu urednicu, traže ostavku

Članak Slobodne Dalmacije o ženi koja je nekad bila prostitutka, da bi se kao psihologinja zaposlila u Centru za socijalnu zaštitu bila je jedna od glavnih tema prošle sedmice.

Podsjetimo, Slobodna Dalmacija je prošle sedmice objavila članak koji osuđuje ženu zbog prekršaja koji je učinila jer se prostituirala, a onda dovodi u pitanje i njenu sposobnost da obavlja posao. U više navrata u članku se izražava zgražanje činjenicom da neko ko je radio nekad kao prostitutka može raditi s djecom. Slobodna je nakon toga objavila i nekoliko followupova u kojima problematizira sistem koji dopušta nešto takvo.

U međuvremenu je tekst izazvao brojne osude praktički cijele javnosti. Slobodna Dalmacija je nekoliko dana inzistirala na temi, da bi se potom posuli pepelom i objavili kratku ispriku glavne urednice Sandre Lapende Lemo.

Veliki dopis Redakcijskog vijeća

No, predstavnici Redakcijskog vijeća ove sedmice su poslali dopis svima u redakciji kojim se ograđuju od ranijih izjava glavne urednice. Među ostalim, ograđuju su od njene izjave koju je dala za N1 televiziju, gdje je navela da je “stav redakcije jasan iz tekstova koje su objavili”.

PROČITAJTE  Milanović: Vučić je jedan od najistaknutijih ratnih huškača 90-tih

Redakcijsko vijeće, dakle predstavnici novinara iz redakcije, smatra kako nikako nije riječ o stavu redakcije i novinara. Naprotiv, tvrde da ih većina nije ni znala da će taj tekst biti objavljen. Kažu da je tekst nanio sramotu Slobodnoj Dalmaciji te traže neopozivu ostavku.

U nastavku njihovu reakciju prenosimo u cijelosti.

“Poštovani kolegice i kolege,

Redakcijsko vijeće Slobodne Dalmacije, kao predstavničko tijelo svih članova redakcije, ograđuje se od navoda glavne urednice Slobodne Dalmacije, gospođe Sandre Lapende Lemo, iskazanih u priopćenju upućenom javnosti, a vezano uz članke koje je protekloga tjedna Slobodna Dalmacija objavljivala o slučaju neimenovane zaposlenice Centra za socijalnu skrb u jednom dalmatinskom mjestu.

Glavna urednica Slobodne Dalmacije u svom je dopisu navela kako je, citiramo, ‘stav redakcije jasan iz tekstova koje smo objavili…’, s čime se ne možemo složiti jer velika većina redakcije, tijela sa 148 članova, u niti jednom trenutku nije bila upoznata s člancima koji se pripremaju za objavu i koji će biti objavljeni na portalu Slobodne Dalmacije i u njezinu tiskanom izdanju.

PROČITAJTE  Saradnja mladih iz BiH i Srbije, posjeta Sarajevu i Memorijalnom centru Potočari

“Suočeni smo s nevjericom brojnih kolega koji su zgroženi kako je Slobodna popratila slučaj”

Dapače, suočeni smo s nevjericom brojnih kolega koji su zgroženi načinom na koji je Slobodna popratila ovaj slučaj i koji traže od nas da se javno ogradimo. Glavnu urednicu smo zamolili da promijeni svoju izjavu poslanu televiziji N1 (koju su potom preuzeli i drugi mediji), odnosno da izmijeni dio koji se odnosi na ‘stav redakcije’, a kako ona to nije učinila dužni smo reagirati na ovaj način jer ne želimo da ‘stav redakcije’, inače nepostojeći kad je riječ o sadržaju novine ili portala jer za njega uvijek i isključivo odgovara uredništvo, pokriva krive uredničke odluke.Povezani postovi: