POSPJEŠUJU UPALE

Nutricionisti: Ako želite smršati, izbjegavajte ove dvije vrste mlijeka

Mlijeko se dugo smatralo glavnom namirnicom u mnogim dijetama te je cijenjeno zbog svoje nutritivne vrijednosti i svestranosti. Međutim, nisu sve vrste mlijeka jednake kada je riječ o njihovom utjecaju na zdravlje. Iako je mlijeko bogat izvor esencijalnih hranjivih tvari poput kalcija i proteina, određene vrste mogu pridonijeti upalama u tijelu i debljanju.

Nutricionistica Mary Sabat i dijetetičarka Trista Best otkrile su dvije takve vrste mlijeka koje bismo trebali izbjegavati ako želimo izgubiti nekoliko kilograma.

Neorgansko punomasno mlijeko

Neorgansko punomasno mlijeko povezuje se s upalom i debljanjem. Ova vrsta mlijeka može sadržavati povišene razine zasićenih masti koje, ako se konzumiraju prekomjerno, mogu doprinijeti upali.

Osim toga, viši udio masti u punomasnom mlijeku povećava njegovu kalorijsku gustoću, što potencijalno dovodi do debljanja ako se ne konzumira umjereno.

"Punomasno mlijeko sadrži zasićene masti koje mogu dovesti do upale i debljanja. Osim toga, neorgansko punomasno mlijeko može sadržavati toksine koji nisu samo upalni, već su i štetni za zdravlje", navodi Sabat za SheFinds.

Kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko, iako popularno zbog svog bogatog okusa i kremaste teksture, može se povezati s upalom i debljanjem. Iako kokosovo mlijeko sadrži trigliceride srednjeg lanca (MCT) koji mogu ponuditi neke zdravstvene prednosti, i dalje je bogato zasićenim mastima. Prekomjerna konzumacija zasićenih masti povezana je s upalom i povećanim rizikom od kardiovaskularnih problema.

"Kokosovo mlijeko, iako ukusno, može pridonijeti debljanju i potencijalno usporiti metabolizam zbog visokog udjela masti. Iako su ove masti primarno zasićene, što može utjecati na zdravlje kardiovaskularnog sistema, bogate su kalorijama, a pretjerani unos kalorija može dovesti do debljanja", napominje Best. Naglašava da je umjerenost ovdje posebno ključna.

"Bogata tekstura kokosovog mlijeka može vas potaknuti da konzumirate veće porcije, što rezultira povećanim unosom kalorija", zaključila je dijetetičarka.