FERMENTIRANA HRANA

Malo ko zna da ove četiri protuupalne namirnice mogu pomoći kod dijabetesa i pretilosti

Uprkos činjenici da danas više nego ikad imamo dostupnu raznovrsnu hranu, jednako tako činjenica je da nam se na pladnju nudi mnoštvo one koja je rafinirana, bogata masnoćama, šećerima i ostalim neželjenim spojevima. Sve to može aktivirati upalne procese u našem tijelu, značajno oslabiti imunosni sistem i potaknuti brojne bolesti poput dijabetesa tipa 2, Alzheimerove bolesti i pretilosti.

"Važno je osvijestiti da ono što jedemo čini veliku razliku za naše zdravlje. Prehrana koja potiče hroničnu upalu obično uključuje mnogo rafiniranih žitarica, prženu hranu kao i pića s visokim udjelom šećera", objasnila je dijetetičarka dr. Carrie Ruxton koja je naglasila da odabir loše hrane jednako tako povećava rizik od bolova u zglobovima.

Nasuprot tome, protuupalna prehrana povezana je s poboljšanim markerima upale u krvi i tkivima što može smanjiti upalu u tijelu. Ova je dijetetičarka podijelila četiri protuupalne namirnice koje možete uključiti u svoju prehranu i koje mogu pomoći u smanjenju rizika od raznih zdravstvenih stanja.

Riba

Kao najvažniju namirnicu preporučuje ribu, koja je vrhunska protuupalna hrana jer je bogata omega-3 masnim kiselinama.

"Studija o hranjivim tvarima otkrila je da se osteoartritis poboljšao nakon što su pacijenti dobili dodatne omega-3 masne kiseline, a istraživači su uočili smanjenje boli i razgradnju hrskavice", rekla je.

Činjenica je da mnogi pate od bolova u zglobovima i mišićima, a posljedice nisu nimalo ugodne. Stoga, dr. Ruxton savjetuje da sve bolove koje osjećamo na tijelu treba na vrijeme liječiti.

Voće i povrće

"Uz ribu, trebali biste povećati unos voća i povrća. Studije pokazuju da konzumiranje više voća i povrća smanjuje upalni marker u krvi, nazvan C-reaktivni protein. Smanjivanjem upale, voće, osobito bobičasto te povrće pomaže u kontroli šećera u krvi i snižava krvni pritisak i razinu holesterola. Upala je također ključna razvoju Alzheimerove bolesti, a proupalna prehrana povezana je s ovim stanjem", objasnila je.

Studija iz časopisa Neurology pokazala je da oni koji rijetko konzumiraju voće i povrće imaju veći rizik od razvoja Alzheimerove bolesti.

Jogurt i fermentirana hrana

Dr Ruxton također preporučuje jedenje jogurta i druge fermentirane hrane.

"Neravnoteža u našoj crijevnoj mikrobioti povezana je s upalom. Poznato je da fermentirana hrana potiče dobre bakterije u crijevima i pomaže smanjiti upalu. To može pomoći kod crijevnih stanja kao što je sindrom iritabilnog crijeva. Kroz protuupalni učinak također se pokazalo da jogurt ima pozitivan učinak kad je u pitanju pretilost", rekla je dijetetičarka.

Mahunarke

Također, u prehranu biste trebali uvesti grah i mahunarke.

"Ovo može smanjiti upalu i pomoći onima koji se bore s pretilošću, a odlična je hrana i za osobe s dijabetesom. Posebno su se povoljnim pokazali proteini soje. Oni naime ublažavaju simptome osteoartritisa", zaključila je Ruxton.