Vijesti

Obilježena 30. godišnjica jedne od najvažnijih bitaka za odbranu Ilidže

U organizaciji Unije veterana Općine Ilidža danas je održan tradicionalni Memorijalno-historijski susret “Odbrana Ilidže 2”, kojem je prisustvovala i delegacija Općine Ilidža koju su predvodili načelnik Nermin Muzur, predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Tarik Stambolić i njegov zamjenik Samir Avdić.

Učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća odata je počast svima koji su poginuli u jednoj od najznačajnijih bitaka za odbranu slobodnih ilidžanskih teritorija.

Obilježavanje godišnjice

Prije 30 godina na mjestu u neposrednoj blizini Ljetne pozornice desio se nezapamćen zločin. Tog 15. maja 1992. godine agresorske snage su zaustavile transporter UNPROFOR-a, koji je preko okupiranog dijela ilidže u koševsku bolnicu prevozio teško ranjene Jagodu Galešić, Anesa Bučana, Seada Hodžića, Ramu Husrefa i Ismeta Osmanovića te ih izvukle iz vozila i zvjerski ubile.

PROČITAJTE  Muzur potpisao sporazume sa 19 boračkih udruženja

U jednoj od presudnih bitaka koja za odbranu Ilidže koja se odvijala 14. i 15. maja živote su Sado Agović, Edin Berilo, Ivan Brkić, Anes Bučan, Jasmin Čehić, Salko Dedić, Elmir Džaferović, Avdulj Feratović, Jagoda Galešić, Nedžad Granulo, Samir Hasanbegović, Sead Hodžić, Asim Holjan, Smail Hrnjičić, Eniz Husić, Ramo Husref, Elzedin Kahvić, Husein Kurudija, Mujo Lindov, Hilmo Lokvančić, Sead Memija, Nihad Mulaosmanović, Murat Mušanović, Ibrahim Muzur, Haris Opanković, Ismet Osmanović, Rasim Suljević i Esad Zorlak.

Odavanje počasti

Osim delegacije Općine Ilidža počast poginulim odale su i delegacije članova njihovih porodica, brojnih boračkih udruženja, kao i mnogobrojni građani, a za prigodan kulturni-historijski program pobrinuli su učenici i nastavnici Prve osnovne škole.

PROČITAJTE  Premijer Novalić i ministar Zukić u posjeti Bosanskom Grahovu, Drvaru i Glamoču

U četvrtak, 12. maja, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe ispred spomen-ploče na Srednjoj tehničkoj školi, grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije obilježen je Dan logoraša Općine Ilidža, a općinsku delegaciju predvodio je zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Ilidža Redžo Lemezan.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare