mjere ostaju

Odbačena tužba: Masovni ubica Breivik je i dalje opasan i treba ostati u izolaciji

Norveška vlada insistirala je u petak da je Anders Behring Breivik, desničarski ekstremista koji je ubio 77 ljudi u napadu 2011. godine, i dalje opasan i da treba da ostane u izolaciji, odbacujući njegovu tužbu da mu se krše ljudska prava.

"Postoji velika opasnost od nasilja i da će on inspirisati druge. Zato mora odležati svoje vrijeme pod strogim mjerama sigurnosti. Ništa ne ukazuje da su Breivikova ljudska prava kršena", rekao je Andreas Hjetland, vladin advokat, posljednjeg dana petodnevnog ročišta.

Breivik je tužio norvešku državu u pokušaju da prekine svoju izolaciju u zatvoru te da mu se ukinu ograničenja komunikacije s vanjskim svijetom.

Breivik je i ranije podnosio tužbe zbog kršenja ljudskih prava, jer mu nije dozvoljen pristup drugim zatvorenicima, zbog redovnih pretresa i čestog stavljanja lisica na ruke. Žalio se i što mora jesti plastičnim priborom za jelo, ali što mu nije dozvoljeno da komunicira sa simpatizerima.

Breivik bi mogao ostati u zatvoru duže od 21 godine jer prema trenutnom zakonu zatvorenici mogu biti u zatvoru onoliko dugo koliko su opasni za društvo.

Breivik je 22. jula 2011. godine, nakon što je detonirao automobil napunjen eksplozivom parkiran ispred zgrada ministarstava u Oslu, prešao na otok Utoya i nasumice otvorio vatru na ljetni kamp Laburističke stranke.

U bombaškom napadu u Oslu poginulo je osam osoba, a na otoku Utoya 69 osoba, ukupno je povrijeđeno 319 osoba.

Breivik, koji je uhvaćen na mjestu napada, osuđen je na 21 godinu zatvora, što je najduža zatvorska kazna otkako je u toj državi ukinuta smrtna kazna, no još uvijek postoji mogućnost zamjene ove kazne u doživotni zatvor.

Breivik nije pokazao kajanje zbog svojih napada, koje je prikazao kao krstaški rat protiv multikulturalizma u Norveškoj.

Ovosedmično ročište održano je u fiskulturnoj sali u zatvoru Ringerike gdje se nalazi.

Njegov advokat Oystein Storrvik, rekao je u četvrtak da je njegov klijent pogođen nedostatkom kontakta sa okolnim svijetom.

Tokom svjedočenja u utorak, Breivik je rekao da pati od depresije i samoubilačkih osjećaja.

Međutim, njegova psihijatrica je jučer izjavila kako ne misli da je Breivik ozbiljno depresivan.