Svijet

Odesa je postao grad duhova: Barikade vrećama pijeska. Civili se uhvatili oružja, a majke i djeca očajnički žele pobjeći

Centar grada Odesa je postao grad duhova. Zabarikadiran grad vrećama pijeska, koji je spreman za bitku i borbu.

Kako prenosi CNN, bombardiranje još nije počelo, ali treći najveći grad Ukrajine na južnoj obali izgleda kao da je već pod bombardiranjem.

Danima su stanovnici Odese upozoravani na mogućnost ruskog amfibijskog iskrcavanja. Mladi stanovnici sada znaju da je njihov red za borbu. Neki civili su se već uhvatili za oružje.

Oštećeni ratom posljednje generacije, mještani su na rubu dok ruske snage zadiru u ukrajinsku obalu Crnog mora. Kažu da je ovo baš kao epizoda zbog koje njihovi djed i baka briznu u plač kada se prisjete užasa iz 1941. tokom napada nacističke Njemačke.

Prehrambena sala na brzinu je pretvorena u dobro podmazani stroj dizajniran da održi gradsku mladost lijekovima i drugim osnovnim potrepštinama. Obližnja gradska opera je utvrđena – baš kao što je bila prije više od osam desetljeća.

Jedan čovjek, Nick, kaže za CNN da nije mogao ne zaplakati nakon što je vidio fotografiju zabarikadirane zgrade.

“Nemoguće je zamisliti tu sliku u stvarnosti, to je samo naše sjećanje”, rekao je.

No, iako se može osjećati kao da svi ostaju boriti se, vozovi se pune ljudima – mladim majkama i njihovom djecom – koji očajnički žele pobjeći.

Gledali su jezivi marš Rusa u grad Herson, oko 125 milja (200 km) zapadno od Odese – grada u kojem mještani nisu ni slutili da će ruske trupe šetati ulicama.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
UŽIVO Rusija tvrdi: Zauzeli smo najveći grad dosad. Odgađaju se pregovori zakazani za danas?
10 mjeseci

[…] 10:00– Grada Odesa je postao grad duhova. Zabarikadiran grad vrećama pijeska, koji je spreman za bitku i borbu. Kako prenosi CNN, bombardiranje još nije počelo, ali treći najveći grad Ukrajine na južnoj obali izgleda kao da je već pod bombardiranjem. Detaljnije o tome pročitajte ovdje. […]