Region

Oglasio se Gradonačelnik Beograda oko murala: Pratit ćemo situaciju

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić smatra da je tema murala sa likom Ratka Mladića aktuelna i najavljuje da će Grad, "u koordinaciji sa republičkim organima, pažljivo pratiti razvoj situacije", dok šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre poručuje da se treba uzdržati od veličanja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina.

Radojičić je u Starom dvoru razgovarao sa Žiofreom o saradnji na projektima koje EU finansira u Beogradu i procesu evropskih integracija, ali je jedna od tema bio i mural sa Mladićevim likom.

„Ambasador Žiofre i ja smo razgovarali o IPA projektima koji su od velikog značaja za naš grad. U okviru realizacije projekta IPA 2018, radi se termoizolacija četiri zgrade javne namene za koje je Evropska komisija dala 11 miliona evra bespovratnih sredstava“, izjavio je Radojičić.

Kako je saopšteno, on je precizirao da je riječ o zgradama Hitne pomoći, Gradske biblioteke, Studentske poliklinike i Stacionara.

„Pored toga, dotakli smo se teme socijalnog stanovanja i usaglasili da ćemo raditi zajednički u narednom periodu“, naglasio je gradonačelnik.

„Jedna od tema sastanka bio je mural sa likom Ratka Mladića u Njegoševoj ulici. Gradonačelnik Radojičić je istakao da je ova tema aktuelna, te da će Grad u koordinaciji sa republičkim organima pažljivo pratiti dalji razvoj situacije“, piše u saopštenju.

Žiofre je zahvalio Radojičiću na „sadržajnom sastanku i uspješnoj saradnji koju delegacija EU ima sa Beogradom, uključujući nekoliko tekućih i planiranih važnih projekata EU, posebno u oblasti zaštite životne sredine i socijalnog stanovanja“.

Što se tiče murala, Žiofre je ponovio stav EU, ističući da je potrebno „efikasno prevazići naslijeđe prošlosti, uzdržati se od bilo kakvog veličanja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina, te da je neophodno podsticati pomirenje“.

„Naš cilj jeste članstvo Srbije u EU i nadam se da će Srbija uskoro otvoriti nove klastere za pregovore. I aktuelni događaj oko murala pokazuje da je u interesu Srbije da bude okrenuta ka budućnosti, a ne ka prošlosti“, poručio je Žiofre.

Radojičić je izrazio nadu da će se nastaviti uspješna saradnja Beograda i Delegacije EU u Srbiji, navodi se na kraju saopštenja.