Vijesti

Ohrabrujuće vijesti: Nakon duže vremena nije bilo smrtnih slučajeva u Sarajevu. 106 novozaraženih

Prema posljednim dostupnim podacima u Kantonu Sarajevo registrovano je 106 osoba koje su pozitivne na koronavirus, od 747 obrađenih testova.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS nakon dužeg perioda nije bilo smrtnih slučajeva.

Podsjetimo, jučer su u Kantonu Sarajevo registrovane 143 osobe pozitivne na koronavirus, od 972 obrađena testa. Preminulo je šest osoba.

Oporavila se još 101 osoba. Na bolničkom liječenju su 164 pacijenta, od kojih je 157 sa akutnom infekcijom, dok su ostali postcovid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je, kako je navedeno, 11,59 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) liječi se 100 oboljelih, a u Općoj bolnici “prim. dr. Abdulah Nakaš” 64. Na respirator je priključeno šest pacijenata, dok ih 12 koristi neinvazivnu ventilaciju. Na kiseoničkoj podršci disanju iznad 15 litara u minuti je 18 pacijenata.

U Kantonu Sarajevo su, kako je istaknuto, 1.383 aktivna slučaja. U samoizolaciji su 2.584 osobe.

Od početka pandemije registrovano je 61.298 osoba koje su bile pozitivne na koronavirus i 58.486 izliječenih.

“U proteklih sedam dana prosječan broj pozitivnih na virus je 137, dok sedmična incidenca, odnosno broj pozitivnih na 100.000 stanovnika, je 228”, ukazali su iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

U Covid ambulantama Doma zdravlja pregledano je 325 pacijenata, od kojih je petoro transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid ambulantama uzeto je 715 PCR briseva.

Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 7:30 do 20 sati.

Covid pozivni centar imao je 442 poziva, a u Covid ambulantama bila su 252 telefonska razgovora sa pacijentima.

U toku proteklog dana, iskorištena je 1.841 doza vakcina, i to 1.822 u dvorani Zetra i 19 na punktovima za vakcinaciju u domovima zdravlja.

U Zetri i dalje traju “Dani otvorenih vrata”, gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim punoljetnim građanima Kantona Sarajevo, bez najava. Na punktovima za vakcinaciju u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno je vakcinisanje punoljetnim stanovnicima ovih lokalnih zajednica, bez najave.

Podsjetili su da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo još jednom su pozvali građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje drugih osoba. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji te ih pozivaju da i dalje poštuju propisane higijensko-epidemiološke mjere, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare