Sport

On odlučuje o deportaciji Đokovića. Ko je ministar porijeklom s Balkana?

Iako je najbolji teniser na svijetu, Novak Đoković, pobijedio državu Australiju na sudu, njemu i dalje prijeti opasnost od deportacije.

Zastupnik australijskih vlasti Kristofer Tren tvrdi da nije još sve gotovo i da ministar za imigracije Alex Hawk, uprkos odluci suda, ima moć da deportuje Novaka iz njihove zemlje.

Odluka o ukidanju vize je poništena, a sudija je naredio njegovo momentalno puštanje. Nakon pet dana boravka u hotelu za migrante, gde je bio smješten do donošenja odluke, Đoković će konačno moći da izađe na slobodu.

Novakovi advokati su argumentovano predstavili slučaj odbrane i iznijeli su potrebnu dokumentaciju o medicinskom izuzeću. Antony Kelly je presudio u Novakovu korist i Đoković sada može da igra na Australian Openu, prenosi Nova.rs.

Međutim, i dalje postoji mogućnost da ministar za imigracionu politiku Alex Hawki skoristi diskreciono pravo i deportuje Đokovića, što će uskoro biti poznato.

Ko je Alex Hawk? Alexandar Hawk postao je član tamošnjeg parlamenta 24. novembra 2007., kao član Liberalne partije, u kojoj je od 1995. godine. Te 2007., kad je postao parlamentarac, počinje i njegov politički uspon.

Nakon iskustva stečenog u parlamentu, Hawk je postepeno napredovao i dobijao sve važnije funkcije u državi. Bio je pomoćnik ministra za imigraciju između 19. jula 2016. i 20. decembra 2017. godine.

U maju 2019., imenovan je za ministra za međunarodni razvoj i pomoćnik ministra odbrane, da bi godinu kasnije, u decembru 2020., postao ministar za imigraciju, državljanstvo, migrantske usluge i multikulturalna pitanja.

Baka i djed ministra za imigracije u Australiji, kako se navodi u njegovoj biografiji, emigrirali su iz Grčke u Australiju 1953. godine, kao dio migracije iz Evrope u Australiju nakon Drugog svjetskog rata. Hawkova majka je umrla kad je imao svega deset godina, te je brigu u njemu u potpunosti preuzeo otac, navodi se u biografiji.

Pohađao je Hills gimnaziju, a zatim srednju školu Camberland. Haek je zatim studirao na Univerzitetu u Sydneyu, gdje je diplomirao umjetnosti i magistrirao državne i javne poslove. U biografiji se dodaje da se na univerzitetu pridružio rezervnom sastavu australske vojske, gdje je služio šest godina, nakon čega je bio angažovan u Кraljevskom australskom oklopnom korpusu i to kao kao poručnik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare