Iznenađujuća studija

Oprezno s krompirom, može povisiti pritisak ako se jede prečesto

Svi znaju da čips nije najzdravija namirnica, ali stručnjaci upozoravaju da bi konzumiranje previše krompira u bilo kojem obliku potencijalno moglo bit loše za zdravlje. Prema istraživanju, jedenje krompira četiri puta sedmično moglo biti štetno i pridonijeti stanju koje uzrokuje moždane i srčane udare.

Istraživanje objavljeno u BMJ-u prvo je koje identificira krompir kao ključni izvor hipertenzije ili visokog krvnog pritiska.

“Pronašli smo nezavisne prospektivne povezanosti većeg unosa pečenog, kuhanog ili pire krompira i prženih krompirića s povećanim rizikom od hipertenzije”, rekli su američki istraživači iz Bostona. Dodali su da su žene su posebno ugrožene, iako je istraživanje pokazalo da su od hipertenzije oboljela oba spola. Njihovo istraživanje predstavljaju izazov trenutnim prehrambenim savjetima prema kojima se preporučuju škrobni ugljikohidrati poput krompira, tjestenine, riže ili hljeba, piše The Guardian.

Svoja su otkrića temeljili na ispitivanju više od 187 hiljada muškaraca i žena u tri velike studije u SAD. Upoređivali su zdravlje onih koji su jeli krompir četiri ili više puta sedmično s onima koji su to činili samo jednom mjesečno. Prva grupa imala je veći rizik od hipertenzije u sve tri studije.

“Ova otkrića imaju potencijalno važne posljedice za javno zdravlje, budući da ne podržavaju potencijalnu korist od uključivanja krumpira kao povrća u vladine prehrambene programe, već podupiru štetan učinak koji je u skladu s štetnim učincima visokog unosa ugljikohidrata koji se vide u kontroliranoj prehrani studije,” dodali su autori istraživanja.

Istraživači savjetuju da krompir što češće zamijenite povrćem bez škroba. Zanimljivo, nisu pronašli nikakvu povezanost između jedenja čipsa i povećanog rizika od visokog krvnog tlaka. Međutim, naučnici nisu mjerili unos soli kod ljudi, što bi moglo utjecati na njihove nalaze. No rekli su da je krompir problematičan jer ima visoko glikemijsko opterećenje, posebno kuhani krompir.

"Postprandijalna hiperglikemija koja slijedi nakon obroka s visokim glikemijskim opterećenjem povezana je s endotelnom disfunkcijom, oksidativnim stresom i upalom, što su svi potencijalno važni mehanizmi u razvoju hipertenzije", piše u istraživanju.

Iako smatraju da nisu uvjerljivo utvrdili da krumpir uzrokuje visoki krvni tlak, otkrili su da je veći dugoročni unos pečenog, kuhanog ili pire krompira značajno povezan s povećanim rizikom od hipertenzije kod žena, neovisno o brojnim drugim prediktorima rizika od hipertenzije, uključujući čimbenike prehrane kao što su unos cjelovitih žitarica i unos cjelovitog voća i povrća.

Helena Gibson-Moore, nutricionistica iz British Nutrition Foundation, rekla je da su otkrića ostavila mnoga pitanja bez odgovora. “Zašto postoji razlika u nalazima za pržene krompiriće i čips i je li ikakva poveznica povezana sa sastojcima (kao što su mast i sol) koji se dodaju krompiru, a ne sa samim krompirom? Kao takvi, rezultati ne bi trebali promijeniti trenutne nutricionističke savjete prema kojima krompir daje koristan doprinos unosu hranjivih tvari poput vlakana i vitamina C”, dodala je.

Dr. Louis Levy iz Public Health England kao voditelj nauka o prehrani smatra da bi u svojoj prehrani i dalje trebali konzumirati škrobnu hranu kao što je krompir koji je najbolje jesti s ljuskom kako bi se povećala potrošnja vlakana. “Način na koji kuhate i što jedete s krompirom može povećati unos soli, masti i šećera u vašoj prehrani. Dakle, paziti na njih, kao i prestati pušiti i biti aktivniji, pomoći će smanjiti rizik od razvoja visokog krvnog pritiska", objasnio je Levy za The Guardian.

Victoria Taylor, viša dijetetičarka British Heart Foundationa, smatra da ovo istraživanje pokazuje samo povezanost, ali ne uzrok i posljedicu hipertenzije.

“Iako je veća konzumacija krumpira, poput pirea ili prženih krompirića, bila povezana s visokim krvnim pritiskom, još uvijek je moguće da drugi čimbenici u prehrani ili načinu života također utječu na rezultate, posebno jer su i krvni pritisak i učestalost konzumiranja krumpira sudionici sami prijavili”, dodala je Taylor.