Vijesti

Osmica i diploma. Da vam je neko pričao, ne biste mu vjerovali

U hollywoodskim blockbusterima, u onom dijelu kada mislite da sistem, pravda i poštenje ipak pobjeđuje, da negativac priče više ne može ništa, da je satjeran u kut i da je za njega kraj, on ipak napravi još jedan majstorski zaokret i izvuče se iz govana u koja je upao.

Trakavica koju mjesecima gledamo vjerovatno će završiti povoljno po Osmicu

U tim filmovima, ipak, na kraju pobjeđuje pravda i poštenje.

U onom koji mi živimo, to se ne dešava.

Blockbuster koji gledamo već mjesecima jeste trakavica oko diplome Osmana Mehmedagića Osmice, direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH.

Sistem je bio daleko dogurao, satjerao Osmicu u kut, preznojavao se on, grčio u panici, ali, na kraju je napravio majstorski zaokret i izgleda, a sve na to miriše, da će se izvući iz govana u koja je upao.

Dakle, u ovom horor filmu koji mi živimo sistem će ipak izgubiti.

Čisto radi tragičnosti ovog teksta podsjetit ćemo na nekoliko ključnih trenutaka cijele farse, koja još nije završena, ali se nazire njen epilog.

Sve je krenulo kada je Tužilaštvo BiH zatražilo od svih uposlenika u državnim agencijama diplome. Svi su dostavili, osim OSA-e. Nakon toga je izvršena provjera te je Prosvjetna inspekcija RS utvrdila brojne nepravilnosti u načinu na koji je Osmica dobio svoju diplomu na Fakultetu za poslovne studije u Banjoj Luci. Diploma je poništena.

Kasnije je utvrđeno da Osmica studira u Travniku, na privatnom fakultetu, i da je treća godina.

Potom zasjeda Komisija za nadzor nad radom OSA-e i Osmici naređuje da dostavi diplomu. Tu dolazimo do magičnog trenutka i Osmica dostavlja diplomu.

Ipak, na ovom mjestu valja analizirati nekoliko činjenica.

Američki univerzitet u Sarajevu u vlasništvu je Denisa Prcića. Mediji su pisali da je on izgubio svaku dodirnu tačku s pravim Američkim univerzitetom.

Je li Osmica naučio engleski

Tu predaje Selmo Cikotić, kandidat za ministra sigurnosti BiH ispred SDA. Predavanja je tu držao u stari obavještajac i operativac SDA Fikret Muslimović.

Treća stvar jeste da je nastava na ovom univerzitetu kompletna na engleskom. Prema informacijama iz krugova bliskih njemu, Osmica ne poznaje engleski jezik. Kako je pohađao predavanja? Kako je polagao ispite? Možda su to pitanja koja će mu postaviti Komisija za nadzor nad radom OSA-e.

Sa stranice Američkog Univerziteta u Sarajevu: Sve na engleskom

Također, treba podsjetiti i na ocjene Mehmedagića u srednoj školi “Vaso Miskin Crni”, gdje je pohađao nastavu za elektromehaničara. Osmica je imao dva iz engleskog. Ovdje pogledajte ponovo sve njegove ocjene.

U ovom triler filmu, još je poraznije to da skoro nikome iz SDA, stranke iz koje je Mehmedagić, ne smeta to da prvi čovjek OSA-e nije školovan.

Pravdali su to i smatrali da nije važno.

Možda i ne čudi takvo ponašanje, kada se pogledaju ocjene predsjednika SDA Bakira Izetbegovića iz srednje škole…

Ocjene Bakira Izetbegovića


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare