Ola Källenius ola
Puni Gas

Otkriveno kolika je plaća direktora Mercedesa. Vrtoglava je

​Direktor Mercedesa Ola Källenius je prošle godine primio milionsku plaću i bonuse za dobro poslovanje, mada nešto manje nego 2021.

Källenius je ukupno primio oko 6,11 miliona eura, saopćio je Mercedes, tridesetak hiljada manje nego prethodne godine, prenosi dpa.

Fiksna plaća mu je bila 1,73 miliona, a varijabile, koje zavise od ispunjenja ciljeva, 3,86 miliona eura. Källenius je zaradio znatno više od svojih kolega u upravi kompanije. Ostali rukovoditelji su imali plaću od 3,1-3,6 miliona eura.

Mercedes je prošle godine prodao znatno više luksuznih vozila i na konto poskupljenja za trećinu uvećao zaradu, na oko 14,8 milijardi eura.

Ola Källenius rođen je 11. juna 1969. u Västerviku u Švedskoj. Nakon što je položio Abitur (prijemni ispit) na gimnaziji u Danderydu (Švedska), odslužio je vojni rok u švedskoj vojsci 1988/89. Od 1989. do 1993. studirao je na Stockholm School of Economics (Master Finance and Accounting) i CEMS program (Master of International Management) na Sveučilištu St. Gallen. Pridružio se bivšem Daimler-Benz AG kao pripravnik u okviru International Management Associate programa 1993. godine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare