Magazin

Ova brza proljetna salata savršenog je okusa, a nećete se namučiti oko pripreme

Kvinoja je tzv. pseudožitarica koja potječe iz Južne Amerike. Bila je glavna namirnica prehrane Inka, koje su kvinoju nazivale 'majčinim zrnom'. Ne sadrži gluten, pa je mogu konzumirati i osobe s celijakijom te je iznimno bogata vlaknima, željezom, magnezijem, manganom, bakrom i fosforom.

Šarena i mirisna salata iznimno je poželjan obrok koji može biti savršen i za užinu, lagani ručak ili večeru, a uključuje kvinoju, avokado, špinat, te crvenu narandžu, lješnjake i šipak koji mu daju posebnu aromu.

Sastojci:

300 g kvinoje
300 g špinata
1 crvena narandža
1 avokado
1 šipak
75 g lješnjaka
so, maslinovo ulje
sirće (po želji)

Priprema:

Kvinoju operite i skuhajte u vrućoj vodi. Avokado i narandžu ogulite i narežite na kockice. Šipak, odnosno nar oljuštite, a lješnjake nasjeckajte.

Stavite sve zajedno u zdjelu, dodajte svježi špinat i začinite po želji s npr. maslinovim uljem.