Politika

Ova otočna zemlja vakcinisala je ogromnu većinu stanovništva: Sada imaju rekordan broj zaraženih

Unatoč činjenici da se ogromna većina Islanđana vakcinisala protiv COVID-19 s dvije doze vakcine, Gudnason ne isključuje mogućnost da epidemiološke mjere na Islandu mogu ostati nužne i do narednih 15 godina.

Većina stanovništva Islanda vakcinisala se protiv COVID-19, no delta-varijanta uzrokovala je porast broja novozaraženih unatoč toj činjenici, a većinu novozaraženih čine oni koji su primili dvije doze vakcine. Islandske vlasti kažu da bi zbog toga mjere protiv pandemije mogle potrajati i 15 godina, piše dnevnik.hr.

Glavni islandski epidemiolog Thorolfur Gudnason ističe kako epidemija COVID-19 neće završiti na Islandu dok pandemija te bolesti ne završi svugdje po svijetu. Unatoč činjenici da se ogromna većina Islanđana vakcinisala protiv COVID-19 s dvije doze vakcine, Gudnason ne isključuje mogućnost da epidemiološke mjere na Islandu mogu ostati nužne i do narednih 15 godina.

“Moguće je, niko ne može predvidjeti budućnost. To je nešto što smo govorili sve ovo vrijeme, ne predviđanja u svemu ovome”, rekao je glavni islandski epidemiolog za lokalni list Morgunbladid.

Gudnason je rekao kako je razina zaštite dobivena vakcinom nešto manja, no naglasio je da vakcina štiti od teškog oblika COVID-19 i dalje u 90 posto slučajeva.

Islandske vlasti odlučile su 26. juna ukinuti sve domaće epidemiološke mjere, što je mnoge svjetske medije nagnalo da to ocijene i prenesu kao dokaz da je Island pobijedio novi koronavirus.

Uslijedio je period bez ijednog zabilježenog slučaja novozaraženih, koji je potrajao par sedmica, a od decembra protekle godine na Islandu nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj od COVID-19. U međuvremenu je vakcinisana većina islandskog stanovništva, što se ponajviše vidi na vakcinaciji populacije starije od 50 godina, koja je vrlo blizu 100 posto.

No ipak, delta-varijanta novog koronavirusa uzrokovala je nagli porast broja novozaraženih na Islandu, a velika većina novozaraženih zapravo je u potpunosti vakcinisana, odnosno primili su obje doze vakcine.

Ovoe sedmice Island je zabilježio rekordan broj novozaraženih od 131 slučaja na dnevnoj razini, a sve to rezultiralo je novim uvođenjem epidemioloških mjera, poput obveze nošenja zaštitnih maski i u zatvorenim prostorima.

Čak je i europski centar za kontrolu bolesti (ECDC) Island označio kao narandžastu zonu po broju novozaraženih na količinu stanovništva. Morgunbladid je izvijestio i da bi Island mogao završiti i u crvenom zbog povećanja broja novozaraženih, koje je prešlo brojku od 200 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Do danas, Island koji broji oko 330.000 stanovnika imao je 7676 zaraženih te 30 umrlih od COVID-19.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare