Magazin

Ovako je izgledao novogodišnji TV program 1984. Nadrealisti poručili ‘Laku noć, gospodine Orwell’

Nova godina samo što nije stigla. Tim povodom Index u saradnji s Yugopapirom prisjeća se novogodišnjeg televizijskog programa iz 1984. godine.

Decembar 1984: “Tradicionalni novogodišnji koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu naći će se i ovog 31. decembra na samom početku Prvog programa Zagrebačke televizije – u 20 sati! Dvije sezone zaredom taj je koncert uživo pred posjetiteljima HNK ubirao velike uspjehe, a TV gledatelji mogli su uživati u opernim i operetnim arijama upravo u novogodišnjoj noći…

21:00 Teku dani, teku cajti

U blagdanskom show programu jednog od naših najmuzikalnijih i najraznovrsnijih (po repertoaru) pjevača, Kićo je ugostio Vitomiru Lončar, Ivu Robića i Plesni ansambl Tihane Škrinjarić.

21:40 Novogodišnja večer uz tamburu

U Maloj dvorani Koncertne palače Vatroslav Lisinski okupila se odabrana publika – članovi kulturno- umjetničkih društava iz Zagreba i okolice, njih gotovo 300, koji će i sami zapjevati pod vodstvom dirigenta Emila Cosetta. Zapjevat će Gertruda Munitić, Krunoslav Cigoj, Arsen Dedić, Jimmy Stanić (večeras bez svoje Barbare), a domaćica emisije je Helga Vlahović.

22:45 Dobra večer, Nova godino!

Sedamdeset minuta do ponoći, sve do novogodišnje zdravice, zabavljat će vas naši popularni sastavi i pjevači (777, Marijan Miše, Ljupka Dimitrovska, Tomislav Ivčić, Novi fosili, Tereza Kesovija, Đurđica Barlović, Jasna Zlokić… ), program vode Ljiljana Bogojević, Danko Ljuština i Nela Eržišnik, a režiser je – pogodite tko? Za početnike u televizijskom Tko je tko: Anton Marti!

00:00 Novogodišnja čestitka

Sve najbolje u novoj godini, u ime Televizije Zagreb, poželjet će nam dežurni spiker Oliver Mlakar. Kazao nam je: “Teško mi je, ovako unaprijed, dati točnu formulaciju čestitke. Znam samo da ću pokušati najjednostavnijim riječima izraziti naše najtoplije želje”.

00:01 Zapjevajmo zajedno

Splet najljepših dalmatinskih pjesama izvest će šibensko pjevačko društvo Kolo. Kuriozitet ove emisije je i nastup filmskog redatelja Mate Relje u ulozi stoloravnatelja, njegovo simbolično vraćanje glumačkim počecima 1944. u okviru partizanske Kazališne družine Okružnog NOO Šibenik.

00:30 Bagdadski lopov

Američki igrani film iz 1978. Reditelj Clive Donner prihvatio se nove verzije Bagdadskog lopova uz pomoć Zorana Perišića, našeg zemljaka, majstora posebnih efekata, a princa Taja glumi Kabir Bedi, poznatiji kao Sandokan.

02:10 Muzika, muzika

Tradicionalna novogodišnja emisija TV Zagreb koja već godinama ne mijenja koncepciju – uz dva-tri poznata imena nastupaju i izvođači kojima je to jedina prilika da se pojave na TV.

Drugi program TV Zagreb

Blagdanski bi program trebao početi salvama smijeha – radnja komedije Pere Budaka Tišina! Snimamo! vodi nas u vrijeme snimanja naših prvih poslijeratnih filmskih koprodukcija, kada u jedno malo ličko selo stiže ekipa filma Pastirica. U glavnim ulogama vidjet ćemo Enu Begović, Inge Appelt, Kseniju Prohaska, Božidara Alića, Žarka Potočnjaka, Ljubomira Kapora… Šansone stare, šansone nove djelomična je snimka tradicionalne Večeri šansona u okviru Zagreb-festa… Arabeska, dinamičan američki igrani film iz 1966. u kojem igraju Sophia Loren i Gregory Peck… Čestitka

Novogodišnji 101 – za sve one koji

vole pop, rock, breakdance i zezanciju, svi oni koji žele i vidjeti ono što inače samo slušaju! Omladinski radio seli se sa 101 MHz na 521 liniju! Voditelji: Silvestar Vrbanac, Ivan Bare, Dubravka Bratoljić, Ljudevit Grgurić i Željka Ogresta.”

(Studio, 7 TV dana, 1984.)

TV Beograd: Novogodišnji šou program Đorđa Balaševića

“Vrlo lakomi na tuđe navike, pravila, običaje i tradiciju, jedno od takvih, srećom, nismo prihvatili: običaj da se na dan Nove godine stare poznate stvari izbacuju iz stanova – na ulicu. Kod nas, dakle, to još nije slučaj: stari Đorđe pojavio se u novogodišnjem programu Televizije Beograd s novim melodijama, na svoj stari način, nepromjenjiv, nepovodljiv i autentičan, pa je upravo takav kakav jest bio možda najprijatniji detalj oproštaja sa starim i najbolji uvod u nešto novo.

U trenu kada je oko njega, moglo bi se reći, uglavnom sve novo – od orkestra kojem je sve to ‘sporedno zanimanje’, do petog albuma koji je upravo u pripremi – Đorđe se predstavlja na svoj stari način: ležeran, spontan, nenametljiv i obavezno indiferentan prema utjecajima sa strane i trenutnim diktatima stilskog pomodarstva.

“Pa, ja moram ostati vjeran svom uobičajenom, prepoznatljivom maniru”, kaže.

“A jedan od razloga što je to tako sadržan je u načinu na koji radim: sve moje melodije ja sam prvo i prije svega radio za sebe pa tek onda ih nudio publici. Dakle, ne zanima me tržište i diktat tiraža. Nastojim ostati dosljedan sebi.”

Ovako su o Balaševićevom show programu pisale TV novosti, ali tek nakon što je bio emitiran u okviru novogodišnjeg programa. Naime, emisija popularnog kantautora, za koju se on bio specijalno obrijao i dotjerao, uopće nije bila najavljena u YU štampi.

A vidjelo se da je u nju uloženo puno vremena i truda: Đole je pripremio “novogodišnji rap”, praćen brojnim breakdancerima (možda najveća omladinska masovka u istoriji TV studija u Košutnjaku), zapjevao je u duetu s Miroslavom Ilićem (jedinim folkerom s kojim će ostati u prijateljskim odnosima), a izveo je i pesmu posvećenu predstojećoj 1985. – nazovimo je uvjetno Koncentriši se malo.

Bila je to zapravo rana verzija pjesme Baby Blue, koja će uskoro naći svoje A2 mesto na LP-ju 003…

“Koncentriši se malo, ako ti je stalo
da osamdesetpeta bude prvak sveta
Koncentriši se malo, ako ti je stalo
da bude malo bolje nego sad
Ajde budi lukav, pa zasuči rukav
baš za tebe razno voće zre
Hajde budi šmeker, pa podesi veker
da te budi ranije neg pre
Malo zube stegni, povuci potegni
ako treba i tigra za rep
Ne budi voajer, već ispadni frajer
jer život je u principu lep”

TV Sarajevo: Nadrealisti poručili “Laku noć, gospodine Orwell”

“Vahid Gunić, urednik Novogodišnjeg programa TV Sarajevo, tvrdi da će televizor u ‘ludoj noći’ biti najprivlačnija zabava. Po njemu to će biti najgledaniji novogodišnji program u povijesti JRT!

“Nije teško zaključiti zašto će biti tako. Nema dočeka u lokalu bez najmanje 3000 dinara, a znamo koliko su nam osobni dohoci otanjili…”

Gunić govori da je Novogodišnji program sarajevskog studija znatno drukčiji od ranijih:

“Inzistirao sam na blokovima koji ne bi bili duži od tri-četiri minute. Želio sam da sve ide u rafalima. Započinjemo s dječjom emisijom koja će trajati oko 45 minuta. Slijedi isto toliko duga Sporedna kamera u kojoj ću pokušati predstaviti najneobičnije ljude među nama. Zatim idu kratke najave nove ploče Bijelog dugmeta koja će na našem programu biti promovirana 2. siječnja. Za njima je Vicoteka, a vidjet ćemo i narodnjake u emisiji Ne plači dušo. Za Top listu nadrealista prvi blok rezerviran je u trajanju od pet minuta. Pojavljivat će se nekoliko puta u programu. Zanimljivo je da s njima ispraćamo 1984. godinu u prilogu koji su nazvali Laku noć gospodine Orwell. Nova godina započinje kadrovima iz poznatog dokumentarna Dušana Vukotića u kojemu beba pokušava prohodati. Nakon mnogo muke to joj uspijeva.”

Najgore ocijenjena emisija novogodišnjeg programa: Zabavlja vas Lepa Brena i Slatki greh

“Ovaj show je još jedan grijeh naše televizije, koji otkriva razinu kriterija urednika zabave na TV ili, što bi bilo još gore, potcjenjivanje takozvane široke publike koja bi, po njima, trebala obamirati od ushićenja kad vidi raskošno tijelo Fahrete Jahić otkriveno s nekoliko ljeskavih kostima i čuje priglupe stihiće iz njenih srcolikih usnica. Na sreću, Fahretino opa-cupa na ekranu nije puno trajalo…” (Od subote do subote, Studio).Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare