Atlas

Ovako Kina želi stati na kraj padu broja brakova i djece, ali i kupovini mladenki

Grad Guixi u istočnoj Kini pronašao je rješenje za samce među svojim sugrađanima – pokrenuli su aplikaciju za upoznavanje Palm Guixi, koja prikuplja njihove podatke. Aplikacija je nestala na inicijativu regionalnih vlasti u pokrajini Jiangxi kao odgovor na pad stope brakova u posljednjem desetljeću. Na hiljadu ljudi je 2021. bilo 5,4 braka u Kini dok ih je u SAD-u bilo šest.

Kako piše Guardian, u drugim gradovima te pokrajine lokalne vlasti organiziraju intimnije događaje kojima je primarna svrha druženje, ali na kojima se samcima povećavaju šanse da upoznaju nekoga. U gradu Gao'an oko sto mladih samaca prisustvovalo je događaju na kojem su se mogli obući u tradicionalnu kinesku odjeću, igrati razne društvene igre te se potencijalno zbližiti.

Pokrajina Jiangxi se između ostalog bori protiv ‘kupovine’ mladenki. Posljednjih godina kineske vlasti su novim zakonima zabranile tu tradicionalnu praksu, ali ona i dalje živi, posebno u ruralnim područjima. Prošle godine ova pokrajina našla se na vrhu neslužbene ljestvice najskupljih mladenki, gdje je mladoženja u prosjeku morao dati oko 45.000 funti porodici mladenke kako bi je oženio.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare