TVRDNJE NEUROLOGA

Ovi začini poboljšavaju koncentraciju i utiču na mozak

Zdravlje mozga važan je dio našeg ukupnog blagostanja. Dakle, ako želimo raditi na svom kognitivnom zdravlju, u prehranu možemo uključiti razne namirnice koje su odlične za naš mozak. Ponekad je to samo jednostavno dodavanje različitih začina.

Neurolog dr. Brandon Crawford nedavno je iznio prosvjetljujuća saznanja o ovoj temi. Naglasio je dobrobiti pripremanja obroka s nekoliko specifičnih začina koji mogu pozitivno utjecati na zdravlje mozga i čak poboljšati koncentraciju. Ovo su neki od njih.

Kurkuma

Dr. Crawford ističe snagu kurkume, zahvaljujući aktivnom spoju, kurkuminu. Poznat po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima, kurkumin može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog oštećenja u mozgu, faktora koji se često povezuju sa stanjima poput Alzheimerove bolesti.

"Kurkumin također podiže razinu moždanog hormona BDNF, koji povećava rast novih neurona i bori se protiv raznih degenerativnih procesa u mozgu", objašnjava dr. Crawford za SheFinds.

Đumbir

Kada je riječ o protuupalnim začinima, ne možemo pogriješiti s đumbirom. "Poznat po svojim snažnim protuupalnim svojstvima, đumbir može poboljšati kognitivnu funkciju smanjenjem upale i oksidativnog stresa. Također pomaže u ravnoteži neurotransmitera, što može poboljšati koncentraciju", ističe neurolog.

Cimet

Ako žudimo za nečim slatkim, možemo posegnuti za cimetom. Prema neurologu, cimet je više od samo ukusnog dodatka jelima - moćan je izvor antioksidansa ključnih za zaštitu živčanih struktura od oksidativnog stresa. "Cimet također može regulirati razinu šećera u krvi, što je ključno za održavanje kognitivnih funkcija i prevenciju neurodegenerativnih bolesti", rekao je.

Crni biber

Crni biber donosi značajne prednosti u području zdravlja mozga, osobito u kombinaciji s kurkumom. "Piperin, aktivni spoj u crnom biberu, može povećati apsorpciju kurkumina do 2000 posto. Ova kombinacija ne samo da pojačava dobrobiti kurkumina za mozak, već također pomaže u poboljšanju probave i apsorpcije hranjivih tvari, neizravno podupirući kognitivno zdravlje", zaključio je dr. Crawford.