Bloop

Ovo je vjerovatno najjeziviji zvuk na svijetu: Poslušajte šta su naučnici snimili duboko ispod površine mora

Godine 1997., tajanstveni zvuk nazvan "Bloop" odjeknuo je duboko kroz utrobu okeana Zemlje. Nisko frekvencični zvuk nalik kliznom "bloooop" tada je ostao najglasniji neidentificirani zvuk ikad zabilježen pod vodom.

Niz teorija o podrijetlu ovog zlokobnog zvuka pojavile su se tokom godina. Neki su mislili da je rezultat podvodnih vojnih vježbi ili brodskih motora, dok su drugi čak sumnjali da bi to moglo biti djelo dubokomorskih bića.

Bloop zvuk oscilira u frekvenciji, podsjećajući pomalo na zvukove kitova, ali je zabilježen od strane dva niza hidrofona na udaljenosti od najmanje 5.000 kilometara. Da bi putovao tako daleko, nepoznati zvuk morao je biti zaista glasan, puno preglasan da bi potjecao od pojedinog podvodnog stvorenja.

Međutim, iako Bloop zvuči kao 'blooop' kada se reproducira, neizmijenjeni zapis je 16 puta sporiji, što znači da je više poput groma nego ispuštanja iz nekog velikog bića.

Korištenjem lokacije hidrofona, istraživači Nacionalne oceanografske i atmosferske uprave (NOAA) Sjedinjenih Američkih Država mogli su samo suziti mjesto podrijetla Bloop zvuka negdje uz južnu obalu Čilea, u Tihom okeanu.

Tokom godina, kako su istraživači NOAA-a postavljali sve više hidrofona sve bliže Antarktici, nesvjesno su se približavali porijeklu Bloop zvuka.

"Tamo, na usamljenom južnom dijelu Zemlje, otkrili su izvor gromoglasnih grmljavina iz dubine 2005. godine", stoji na stranici NOAA-e. "Bloop zvuk bio je zvuk leda - ledenjaka koji pucaju i odvajaju se od ledenjaka Antarktike!"

U posljednjim godinama, novi hidrofoni koje je upravljao NOAA zabilježili su slične zvukove poput Bloopa u južnom okeanu i Atlantiku, zvukove koji su također nastali od ledenjaka.

Otkrića u Antarktici, prikupljena između 2005. i 2010. godine, potvrdila su ono što su mnogi naučnici od početka sumnjali. Okeanograf Chris Fox iz NOAA-e rekao je Richardu Stengeru na CNN-u već 2001. godine da misli da bi Bloop vjerovatno mogao potjecati od komada leda koji se odlamaju u Antarktici, i bio je u pravu, prenosi Science Alert.

Do 2012. godine, seizmolog Robert Dziak rekao je WIRED-ovom Ianu Steadmanu da hidrofoni NOAA-e uhvate desetine hiljada zvukova poput Bloopa u okeanu svake godine.