MITOVI BEZ DOKAZA

Postoji li mogućnost da megalodoni i dalje plivaju svjetskim morima?

Postoji jedna stvar koja je još strašnija od filma "Meg": stvarna ideja o morskom psu Megalodonu. Mnogi vjeruju da ova ogromna vrsta još uvijek živi u okeanu.

Međutim, postoje i skeptici koji tvrde da je Megalodon izumro, stavljajući ga u istu kategoriju kao i Nessie ili Big Foot - mitovi bez dokaza. Ipak, naučnici su zapeli u traganju za odgovorom na ovo pitanje.

Megalodon je bio najveći morski pas ikad, veći čak i od velikog bijelog psa. Neki kažu da bi mogli biti dugački i do 21 metar i težiti do 103 tone. Iako su vjerojatno živjeli prije nekoliko miliona godina, neki se i dalje nadaju da bi ih mogli naći u dubinama okeana, piše LADbible.

Istraživači sumnjaju da bi se Megalodoni mogli skrivati daleko u okeanu, izvan dosega naučnika. Međutim, prethodna istraživanja sugeriraju da su voljeli toplije vode, što otežava njihovo pronalaženje jer se okean hladi kako se dublje roni.

@oceanx The Megalodon was the biggest shark that ever lived, but people still wonder if it could be hiding out in the depths of the ocean somewhere. Even though the ocean covers 70% of Earth's surface and is still largely unexplored, the Megalodon went extinct about 3 million years ago, as that's when it disappeared from the fossil record. Megalodons preferred swimming in warmer waters and required lots of large prey to feed on, so it's theorized that when the climate cooled, they lost habitat and significant food resources leading to their extinction. 
#themeg #meg #megalodon #oceanexploration #oceanhistory ♬ original sound - OceanX

Bilo bi tragova

Naučnici tvrde da bi tragovi ugriza na drugim morskim životinjama, kao i pronađeni zubi i DNK tragovi, mogli ukazati na njihovo postojanje. Međutim, stručnjaci poput Emme Bernard iz Prirodoslovnog muzeja smatraju da je ideja o živim Megalodonima nevjerojatna, tvrdeći da bismo već znali za takvo nešto.

“Dakle, ne, nema šanse da Meg pobjeđuje u najboljoj igri skrivača na svijetu. Ali postoje mnoga stvorenja u okeanu koja tek treba biti otkrivena”, objavio je OceanX.

Na kraju, čini se da su Megalodoni izumrli prije više miliona godina, vjerojatno zbog promjena u temperaturi okeana i gubitka staništa. Dakle, nema potrebe za panikom - Megalodon nas neće napasti.