BHDoktor, Zdravlje

Ovu hranu ne jedite dok imate gripu

Neke namirnice koje su, inače, zdrave, najbolje je izbjegavati dok traju simptomi prehlade i gripe. Umjesto toga, najbolje je zamijeniti ih drugom vrstom hrane koja neće izazvati pogoršanje tegoba i otežati liječenje.
Nakon što se prehlada preleži, možete nastaviti sa normalnim unosom ove hrane, koja ima dokazane benefite po zdravlje.

Svježe povrće
Kada kašljete ili imate upaljeno grlo, trebalo bi da izbjegavate hranu koja je tvrda, oštra i teže se guta. Kako ne biste izazvali jaču iritaciju, najbolje bi bilo da svježe povrće jedete kada se grlo oporavi.

Grašak
Šećeri koji se nalaze u grašku mogu da iziritiraju stomak i izazovu dijareju, gasove i grčeve. To se događa kada organizam ne proizvodi dovoljno enzima koji smanjuje gasove i pomaže u probavi ovih šećera. Kao zamjenu, možete koristiti zobenu kašu, koja sadrži topiva vlakna, cink i selen, koji štite tijelo od infekcije.

Mekinje i riža
Imaju veliku količinu vlakana koja se ne otapaju u tečnosti, pa mogu proći kroz crijeva brže od ostalih namirnica, što nije dobro kod pacijneta koji imaju stomačni virus ili problem s dijarejom. Ovo se odnosi i na integralnu rižu.

Mliječni proizvodi
Sadrže laktozu koju želudac obrađuje zahvaljujući stomačnom enzimu. U slučaju dijareje, ovaj enzim se može potrošiti zbog upale, pa nije najbolja rješenje da tada unosite mliječne proizvode, koji mogu čak i pojačati simptome.

Koštunjavo voće
Ovi plodovi su bogati mastima, pa će organizmu biti potrebno više vremena da ih svari. To može dovesti do stomačnih problema i oduzeti energiju koja je potrebna za borbu protiv bolesti. Zato je najbolje da se ne jedu tokom početnih faza bolesti, kada je stomak osjetljiv i postoji visoka temperatura.

Brokula
Namirnica koja sadrži vitamine, ali je bogata vlaknima koja se teško vare. Kako gastrointestinalni trakt ne bi bio iritiran, jedite namirnice s manje vlakana koje su lakše za crijeva. Crvene paprike su lakše za stomak, a također su bogate vitaminom C, za koji se smatra da skraćuje trajanje simptoma prehlade.

 

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare