Svijet

Palestina predala američkim zvaničnicima metak kojim je ubijena novinarka Al Jazeere

Palestinske vlasti saopćile su da su američkim zvaničnicima predali metak kojim je ubijena novinarka Al Jazeere Shireen Abu Akleh kako bi izvršili forenzičko ispitivanje.

“Složili smo se da dozvolimo američkoj strani da izvrši forenzičko ispitivanje metka koji je usmrtio Abu Akleh”, rekao je palestinski državni tužilac Akram al-Khatib za televiziju Al Jazeera kasno u subotu.

Potvrdio je da metak neće predati izraelskoj strani.

Abu Akleh (51), ubijena je 11. maja dok je izvještavala o izraelskom vojnom napadu u blizini izbjegličkog kampa Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali. Palestinski zvaničnici i Al-Jazeera saopštili su da su je ubile izraelske snage.

Izrael je negirao odgovornost i pozvao Palestince na zajedničku istragu, što su vlasti u Palestini odbile.

Ujedinjene nacije (UN) ranije su saopštile da dokazi pokazuju da su metak kojim je ubijena Abu Akleh ispalile izraelske snage.

Izraelska vojska je u saopštenju 24. juna kritikovala istragu UN-a zbog, kako se navodi, pristrasnosti, napominjući da Palestinci odbijaju da Izraelu predaju metak kojim je ubijena Abu Akleh.

Palestinski državni tužilac Akram Al-Khatib 27. maja je potvrdio da je novinarka ubijena oklopnim metkom koji joj je ispalio direktno u glavu izraelski snajperist.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare