ČUDOTVORNO POVRĆE

Paradajz je najzdravije povrće na svijetu: Evo zašto ga je dobro jesti, a posebno kuhanog

Ovo povrće je svestrano što se pripreme tiče i možete ga jesti sirovo, kuhano ili pečeno
Paradajz možete naći u salatama, umacima, pečenjima, supama. Ovo povrće je svestrano i možete ga jesti sirovo, kuhano ili pečeno

Paradajz možete naći u salatama, umacima, pečenjima, supama. Ovo povrće je svestrano što se pripreme tiče i možete ga jesti sirovo, kuhano ili pečeno, a zastupljeno je u modernim jelima te u onim klasičnim, piše Euro.ESeuro.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) proglasio je paradajz za najzdravije povrće na svijetu.

Paradajz ima mnoge zdravstvene prednosti, a izrazito je crvene boje koju joj daju spojevi polifenoli i karotenoidi koji djeluju antioksidativno i protuupalno.

Antioksidativna funkcija pomaže u zaštiti tjelesnih stanica od oksidativnog stresa i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, krvnog pritiska i LDL kolesterola ("lošeg kolesterola"). Također se povezuje sa smanjenjem raka prostate, dijabetesa i drugih kroničnih stanja.

Antioksidansi u paradajzu također mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih sunčevim ultraljubičastim zrakama i poboljšati cjelokupno zdravlje kože. Ovo povrće bogato je esencijalnim vitaminima i mineralima, poput vitamina C, E, A, kalija, folne kiseline i vitamina K.

Brojni zdravstveni benefiti

Vitamin K i kalcij u paradajzu važni su za zdravlje kostiju i mogu pomoći u održavanju jake strukture kostiju. Vitamin A i beta-karoten u paradajzu važni su za zdravlje očiju i mogu pomoći u sprečavanju problema poput degeneracije makule povezane sa starenjem.

Paradajz je također dobar izvor dijetalnih vlakana koja su neophodna za održavanje zdravog i urednog probavnog sistema. Osim toga, imaju malo kalorija i puno vode i vlakana, što može pomoći u kontroli težine i potaknuti sitost.

Napravite vlastiti umak od paradajza

"Konzumiranje paradajza i proizvoda na bazi paradajza može pomoći u zaštiti vašeg tijela od raka i bolesti srca", pojasnila je dijetetičarka Sherri Berger.

Paradajz od 60 grama sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljikohidrata. Također je bogat važnom hranjivom tvari likopenom, rekla je Berger.

Ona je otkrila da konzumacija paradajza i likopena pomaže u prevenciji bolesti koronarnih arterija, raka želuca, raka prostate i cerebrovaskularnih bolesti.

Paradajz je nabolji kuhan

Dijetetičarka Sara Riehm objasnila je da je vitamin C u paradajzu "važan za formiranje krvnih žila, mišića i dijelova naših kostiju", a "vitamin A je neophodan za zdravlje, rast i razvoj očiju".

"Lokalno uzgojen paradajz može prirodno sazreti i nije podvrgnut tretmanima plinom etilenom koji potiče umjetno sazrijevanje", objasnila je Berger.

Kada ga pripremate, odlučite se za potpuno zreo paradajz, jer je njihov sadržaj likopena veći, pojasnila je dijetetičarka Kate Ingram.

Osim toga, bolje je kuhati paradajz nego ga jest sirovog, jer kuhanje također može povećati likopen.

"Zato razmislite o dodavanju paradajza u kuhana jela kao što su složenci ili napravite vlastiti umak od paradajza", istaknula je Ingram.

Kako biste povećali apsorpciju likopena, možete kombinirati paradajz sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja.