Korisni savjeti

Personalni trener otkriva kako da se riješite “pivskog” stomaka! Ovo su 3 zlatna pravila – prvi korak je najbitniji

Obično kada dođu određene godine, primjetnije kod muškaraca, javlja se takozvani "pivski stomak". višak masnoće na stomaku se smatra najopasnijim od svih jer je povezan sa mnogim različitim hroničnim bolestima.
Ali ponekad je čak i ljudima koji ne boluju od neke teže bolesti teško da se otarase sala sa stomaka.

U posljednjih 30 godina broj ljudi sa prekomjernom težinom je porastao. U Srbiji je svaka peta osoba gojazna, a svaka treća je na pragu da to postane. Posljedice gojaznosti ne odražavaju se samo na fizički izgled, već mogu da dovedu i do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su dijabetes tipa 2, masna jetra i srčane bolesti.

Vitni Berger, sertifikovani lični trener otkrila je tri pravila kako da se otarasite viška kilograma oko struka i stomaka:

Dosljednost

Na prvom mjestu, potrebna vam je dosljednost. Bez nje, nema ni rezultata. Budite istrajni u namjeri da postignete željeni cilj.

"Bez dosljednosti nećete vidjeti promjene i nakon napornog rada možete da dobijete kilograme nazad. Budite dosljedni svom rasporedu, navikama i rutini. Da, potrebna vam je rutina. Shvatiti i napraviti je prvi korak", objašnjava lični trener.

Trening

Za gubitak kilograma na stomaku Berger daje prednosti treningu sa tegovima, sa visokim opterećenjem i jogi.

"Smatram ovo svojim rješenjem za gubljenje sala na stomaku i zaista je važno za mene. Trening sa visokim opterećenjem je odličan jer se stalno mijenja i smanjuje super kalorije", ističe presonalni trener.

Odmor

Trebalo bi da znate da svega čega je previše nije dobro, pa i vježbanja. Prema istraživanju objavljenom u časopisu "Health and Fitness Journal" Američkog koledža sportske medicine, previše preopterećenja i/ili nedovoljno oporavka može da rezultira i fiziološkim i psihološkim simptomima koji ograničavaju rezultate. Personalni trener Berger zato vježba četiri puta sedmično sa tri dana odmora. Ona poziva druge ljude da i sebi daju vremena da se oporave.