Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv Babića i Maletića za ratne zločine u Tesliću 1992. godine

Zločini se odnose na ubistvo šest žrtava, kao i teška zlostavljanja više desetina osoba, nezakonito zatočenih u objektu u mjestu Pribinić kod Teslića

Podignuta je optužnica za ratne zločine u Tesliću 1992. godine, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Zločini se odnose na ubistvo šest žrtava, kao i teška zlostavljanja više desetina osoba, nezakonito zatočenih u objektu u mjestu Pribinić kod Teslića.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv Dragana Babića, zvanog "Brćo" ili "Vodnik", rođenog 1967. godine u Tesliću, državljanina BiH i Milivoja Maletića, zvanog "Šnjegotinac", rođenog 1966. godine u Čelincu, državljanina BiH.

"Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika VRS-a, optuženi Babić u svojstvu upravnika objekta, kao i pripadnika Vojne policije, a optuženi Maletić u svojstvu stražara u zatočeničkom objektu u Pribiniću, tokom 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba i ratnih zarobljenika za vrijeme sukoba", navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Oni su optuženi da su lično, kao i sa drugim osobama, učestvovali u ubistvima, mučenjima, zlostavljanjima, premlaćivanjima, nanošenju teških tjelesnih i duševnih povreda, mučenjima na izrazito ponižavajuće načine i držanju u nečovječnim uslovima, najmanje 110 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, većim dijelom civila, kao i ratnih zarobljenika, koji su se nalazili u zatočenju u navedenom objektu u blizini Teslića.

Počinjeni zločini rezultirali su smrću šest osoba, tri žrtve bošnjačke i tri žrtve hrvatske nacionalnosti od kojih ni jedno ubistvo nije počinjeno vatrenim oružjem, već je smrt nastupila usljed teških zlostavljanja i tjelesnih povreda. Zlostavljanje zatočenika, u velikom broju slučajeva rezultiralo je teškim tjelesnim povredama, višestrukim lomovima kostiju i teškim tjelesnim oštećenjima, čije posljedice su kod žrtava i danas vidljive.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 57 svjedoka, od kojih dva svjedoka uz mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 90 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.