Vijesti

Podignuta optužnica protiv Milenka Stanića zbog ratnih zločina u Vlasenici

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Milenka Stanić (1962.) iz Vlasenice, koji se tereti za kaznena djela zločina protiv čovječnosti.

Optuženi se tereti da je aprila 1992. do marta 1993. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice, u svojstvu predsjednika Kriznog štaba Vlasenica a kasnije i ratnog predsjedništva opštine Vlasenice, učestvovao u udruženom zločinačkom pothvatu (UZP) na području te opštine, koju je činilo većinsko bošnjačko stanovništvo.

Stanić se tereti za učešće u UZP-u ubistvima, nezakonitim zatočenjima, silovanjima, mučenjima, prinudnim nestancima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima, kada je izvršen progon bošnjačkog stanovništva sa područja opštine Vlasenica.

On se tereti za zločine počinjene tokom napada na sela Drum, Gradina, Džamdžići i Alihodžići, u kojima je ubijeno više civila bošnjačke nacionalnosti, te imovina uništena i zapaljena, a veći broj civila odveden u nezakonito zatočenje u logor Sušica u Vlasenici.

Nadalje, optuženi Stanić se tereti i za zločine nezakonitog zatočenja, ubistva, mučenja, zlostavljanja, silovanja i seksualnog zlostavljanja počinjene nad zatočenicima u logoru Sušica, kao i za uništavanje i rušenje džamije Hajrija u Vlasenici, koja je uništena većom količinom eksploziva, a predstavljala je kulturni, historijski i vjerski spomenik.

Navode optužnice Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 104 svjedoka, od čega 14 svjedoka uz dodijeljene mjere zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare