dramatičan preokret

Pogbin pad u pakao: Od rekordnog ugovora do sunovrata karijere

Paul Pogba, koji je zabio gol u finalu Svjetskog prvenstva 2018. i bio prvak sa Francuskom, sada juri prema dramatičnom kraju svoje sportske karijere.

Pogba (31) imao je sve da bude najdominantniji veznjak 21. stoljeća u svjetskom nogometu. Tehnika, fizika, upornost i medijski bum.

Lider italijanskog Juventusa, povratak kao zvijezda na Old Trafford u redove engleskog Manchester Uniteda, svjetski prvak 2018. s golom u finalu, milionski transferi i veliki ugovori.

Mnogo problema

A onda su došle povrede, izvansportski problemi… i sankcija za doping. Kraj. Od vrha… do pakla. Pad Pogbe u nemilost.

"Danas sam obaviješten o odluci Nacionalnog antidopinškog suda i smatram da je presuda pogrešna. Tužan sam, šokiran i slomljenog srca jer mi je oduzeto sve što sam izgradio u karijeri profesionalnog igrača.

Kada budem oslobođen zakonskih ograničenja, cijela će priča biti jasna, ali nikada nisam svjesno ili namjerno uzeo bilo koji suplement koji krši antidopinška pravila.

Kao profesionalni sportista, nikada ne bih učinio ništa da poboljšam svoju izvedbu korištenjem zabranjenih supstanci. Nikada nisam omalovažavao niti prevario druge sportiste i navijače.

Kao posljedicu odluke, žalit ću se Sportskom arbitražnom sudu", objavio je Pogba na svom Instagram profilu nekoliko sati nakon odluka Italijanske antidoping agencije.

Sankcija? Četiri godine suspenzije jer je bio pozitivan na dehidroepiandrosteron (testosteron) na testiranju nakon utakmice Udinese - Juventus u kojoj nije niti igrao.

U Francuskoj smatraju da je kazna prestroga i mogla bi Pogbu poslati u nogometnu penziju prije vremena.

"Nismo očekivali da će sankcija biti toliko drastična. Nadalje, selektor Francuske Didier Deschamps objasnio je da je, po njegovom mišljenju, nemoguće da se Pogba dopingirao.

Ne bih išao tako daleko, ali moram priznati da sam pomislio da se nenamjerno dopingirao", kaže novinarka Coralie Salle iz Le Parisiena za Marcu.

Šta će Juve uraditi?

Pogba je već najavio da će se žaliti nadležnim tijelima. U međuvremenu, Juventus procjenjuje situaciju. Šta će napraviti?

U Italiji kažu da nema žurbe. Njegova je plaća drastično smanjena i više ne utječe na račune Juventusa - od osam miliona godišnje plus bonusi spao je Francuz na 2.000 eura mjesečno.

Procjenjuje se da će se proces produžiti na 6-7 mjeseci i Francuz će, na neki način, ostati vezan za Juve iako ne može ući u trening centar niti vježbati sa saigračima.

Podsjetimo, Paul Pogba priključio se Juventusu 2012. godine kao slobodan igrač iz Manchester Uniteda.

"Crveni đavoli" priznali su grešku kada su ga vratili 2016., ali ih je papreno koštao - platili su obeštećenje od čak 105 miliona eura!

Bio je to fantastičan potez Juventusa, pogotovo nakon što su 2022. ponovo angažirali Pogbu i ponovo ne plativši ni euro odštete Unitedu, jer je i ovaj put stigao kao slobodan igrač.