SUSPENZIJA DVIJE GODINE

Velika nada brazilskog nogometa dobila drastičnu kaznu

Brazilski sud u ponedjeljak je odredio dvogodišnju zabranu igranja nogometa brazilskom napadaču Gabrielu Barbosi, poznatijem pod nadimkom Gabigol, članu prvoligaša Flamenga.

Utvrđeno je da je bivši brazilski reprezentativac (18 nastupa) počinio ‘prijevaru ili pokušaj prijevare bilo kojeg dijela procesa kontrole‘ dopinga.

Drugim riječima, otežavao je provođenje antidopinških testova, čak i ako su oni bili negativni.

U presudi se spominju namjerni pokušaji izbjegavanja testiranja, a Globo piše kako je Gabigol jedini odgađao podvrgavanje antidopinškom testu 8. aprila 2023. godine.

Kad je napokon pristupio testu, navodno je ignorirao procedure i upute, a ljude uključene u pregled tretirao je s nepoštovanjem.

Gabigol je svjedočio na suđenju, uz njega i sedam svjedoka, a odluka je donesena s 5:4 protiv njega.

Flamengo je izrazio iznenađenje te je najavio kako će pomoći svom igraču u podnošenju žalbe Međunarodnom sportskom sudu (CAS) u Švicarskoj.

Ipak, žalba sa sobom nosi dodatni rizik, jer se kazna može i povećati na maksimalne četiri godine.

Ostane li mu kazna od dvije godine, odslužit će je 8. aprila 2025. Prema navodima Globa, kazna je tehnički stupila na snagu u vrijeme spomenutih antidopinških testiranja, još 8. aprila 2023. godine.

Gabigol je nakon tog testa nastavio normalno nastupati za Flamengo te je u prošloj sezoni postigao 20 pogodaka u 58 nastupa u svim natjecanjima.

Barbosa je kraći dio karijere proveo u Evropi, no nije se proslavio iako ga je Inter 2016. platio Santosu 29,5 miliona eura pa je većinu vremena proveo na posudbama u Santosu i Flamengu.

Prije četiri godine njegov je ugovor otkupio Flamengo za 17,5 miliona eura. Za Nerazzurre je zabio tek jedan gol u 10 utakmica, dok je za Benficu u pet nastupa također tek jednom poentirao.