Kolumne

POLITBIRO “Jedan na bijedan”: Čovićeve stranputice sa delekovidnice

“Zahvaljujem se što ste zbog ovog gostovanja došli u Zagreb”. Tako je, naime, urednik Romano Bolković zaključio prijateljsko ćakulanje sa čelnikom Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine u emisiji „ 1 na 1“ Hrvatske radiotelevizije. Dobro, najnoviju posjetu Zagrebu Dragan Čović usput je iskoristio i za slikanje sa premijerom susjedne države Andrejom Plenkovićem, te tamošnjim ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Maksuzija ili ne, ali važno je konstatirati da je tokom sumornog televizijskog nastupa Čović po ekranu prosipao standardne optužbe, zakucavao neodržive floskule, antiustavno djelovao, svjesno obmanjivao svekoliko gledateljstvo. Na njegovom nišanu tradicionalno je dominirao član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Kojeg je „mostarski soko“, da prostite, pomnožio sa nesretnim Sejdom Bajramovićem velikodušno mu dodijeljujući ulogu „drugog bošnjačkog člana“ najvažnije institucije državne vlasti. Osim toga, legalno izabranom predsjedniku BiH nedvosmisleno je uskraćena i mogućnost slobodnog kretanja po bosanskohercegovačkim teritorijama sa većinskim hrvatskim stanovištvom, a koje, kako odokativno tvrdi šef HDZ-a, „Komšića smatra nepoželjnom osobom“. Bilo je tu, kažem, kojekakvih budalaština, međutim, mačji je to kašalj za obmanjivača Čovićeve kategorije.

Spominjalo je na dalekovidnici sinoć i bivšeg predsjednika Republike Hrvatske. Novinar i sagovornik spontano su zaključili kako je Stipe Mesić prokuženi plaćeni lobista političkog Sarajeva. Iako nisu ponudili niti jedan dokaz za zakonski utuživu klevetu, dvojica u studiju hladnokrvno su nastavili razapinjati umirovljenog političara, inače, dokazanog prijatelja stvarne domovine lidera bh. HDZ-a.

Bliskim susretima treće (entitetske) vrste sa Miloradom Dodikom Čović taktički nije pridavao naročiti značaj. „Sretnemo se tri-četiri puta godišnje, ali to se odmah medijski razglasi. On je političar koji poštuje datu riječ.“ Za razliku od hinjski marginaliziranog Dodika, prema svjedočenju rado viđenog gosta na HRT-u, Bakir Izetbegović nerijetko šalta mišljenje k'o čarape. Otkrio je i da se godišnje sa Izetbegovićem nasamo sastane najmanje pedeset-šezdeset puta.

„Samo od Nove godine vidjeli smo se pet ili šest puta“, priznao je strovaljujući šefa Stranke demokratske akcije u izvjesnu javnu polemiku…

Bilo je tokom takozvanog intervjua i pedantno dogovorenih vanjskopolitičkih pitanja- od turskog amaneta i briselskih selameta, preko ruskog utjecaja i američkih prioriteta, do odavno upokojenih euroatlanstkih integracija države BiH, čiji je, razumljivo, Čović najzgriženiji zagovornik.

Kamo puste sreće da je bogdo više emisija poput upravo aktuelizirane. Mnoge političke tada bi popadale maske. Kada ne kontate ko je studijski domaćin, a kome je namijenjena uloga navodnog gosta.

Stavovi izneseni u ovom tekstu su lični stavovi autora i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Raporta.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare