Politika

Politički kiks Trojke ili nešto drugo? Zašto NES nije u sporazumu u BPK: Nisu nas ni zvali

Koalicioni sporazum o formiranju parlamentarne većine u Skupštini BPK Goražde za mandatni period 2022.-2026. je potpisan prije nekoliko dana. Koalicioni partneri Narod i pravda, Novi početak, SDP, Stranka za BiH, Nova politička inicijativa, BH demokrati, Nezavisna građanska lista i SBB su potpisnici sporazuma. Zanimljivo je da među ovim koalicionim partnerima nije bio NES BiH. Nermin Ogrešević, lider NES-a BiH na pitanje Raporta kazao je zbog čega nisu dio ovog sporazuma.

NES je stranka koja je podržala kandidaturu Denisa Bećirovića i predstavniti ove stranke bili su na sastanku u centrali SDP-a. Tad je navljeno da će starnke okupljene oko ove kandidature činiti i vlastu u FBiH ali i na nižim nivoima. Međutim, već na prvom testu, u Goraždu, Trojka je zaobišla NES.

Ova stranka potrebna je Trojci na federalnom nivou. Ako misli formirati vlast. No, situacija u Goraždu izazvala je tenzije i zategnula je odnos između ovih stranaka. Logičan slijed upravo je ovo što su uradile stranke NES i SBiH.

Lider NES-a BiH, Nermin Ogrešević kazao nam je da nisu bili ni pozvani na potpisivanje sporazuma u BPK.

"Mi nismo pozvani na potpisivanja tog sporazuma. To je presedan, loša poruka naravno. Međutim, još uvijek to u kontroliranim okvirima i može se još izdurati. Nismo na taj razini da smo već u toj fazi. Dug je put. Proces traje. Ne možemo se tako lako ljutiti i donositi brze odluke", kazao je Nermin Ogrešević.

Ogrešević: Ovo je presedan

Pitali smo ga zbog čega ova politička partija nije pozvana:

"Uvijek ima lokalnih situacija i odnosa ljudi. Nadam se da takvih presedana neće biti. Očekujem da ćemo biti uključeni u procese", kazao je Ogrešević.

Podsjetimo, potpisivanjem sporazuma formirana je prva vlast na području Federacije BiH u kojoj ne participira SDA.

Dokument je trebao potpisati i DF, ali oni su u posljednji trenutak otkazali dolazak na sastanak za potpisivanje sporazuma za formiranje vlasti u BPK.