Svijet

Poljska uputila jasan signal Putinu: Kupuju stotine vrhunskih korejskih tenkova i haubica

Korejske kompanije Hyundai Rotem, Korea Aerospace Industries (KAI) i Hanwha Defense trebale bi 27. jula potpisati memorandum o razumijevanju s poljskim Ministarstvom odbrane o prodaji širokog raspona oružja, otkrili su portalu Defense news korejski i poljski dužnosnici

Nakon očito uspješnog lobiranja predsjednika Yoona Suk-yeola tokom nedavnog samita NATO-a, visoki dužnosnik južnokorejskog predsjedničkog ureda sastao se s rukovoditeljima spomenutih kompanija kako bi dogovorili količinu oružja koji misle izvoziti, kao i njegovu cijenu i vrijeme isporuke.

Poljska vlada navodno već pregovara s korporacijom Hyundai Rotem o nabavi vrhunskih tenkova K-2, kao i s KAI-em o kupovini aviona FA50. S Hanwha Defensom namjeravaju pak potpisati dugogodišnji ugovor o dostavi oklopnih samohodnih haubica K9.

Valjda podsjetiti kako su korejski nadzvučni avioni FA50, koji lete brzinom od 1,5 Macha, spominjali i tokom hrvatske nabave borbenih aviona, ali se ideja o njihovoj nabavci nikad nije zaživjela budući da se smatralo da nemaju spektar sposobnosti koji je HRZ tražio.

Vrijednost isporuke Poljskoj procjenjuje se na 19 triliona korejskih wona, što je jednako 14,5 milijardi američkih dolara. Da budemo precizni Hyundai Rotem pregovara s Poljskom o isporuci 180 tenkova K2 (vrijednosti 3 biliona KRW, ili 2,3 milijarde dolara) do 2024. godine, a Poljaci bi mogli kupiti i još 400 tenkova K2 do 2030. godine, vrijednosti 8 biliona KRW, ili 6,1 milijarde dolara. KAI pak raspravlja o prodaji 48 lakih jurišnih zrakoplova FA50 za 3,4 biliona KRW, ili 2,6 milijardi dolara. Poljska također planira kupiti 670 samohodnih topova K9 u vrijednosti od 4-5 biliona KRW, odnosno 3 do 3,8 milijardi dolara.

Glasnogovornik poljskog Ministarstva odbrane odbio je iznijeti bilo kakve detalje o pregovorima s Korejcima, rekavši da će svi podaci oko kupnje biti objavljeni uskoro.

“Razgovori koji su u toku, tiču ​​se ne samo nabave vojne opreme za jačanje poljskih oružanih snaga, već se također priča i o saradnji naših industrija”, rekao je glasnogovornik poljskog ministarstva odbrane za Defence News.

Izvoz u Poljsku bila bi prva južnokorejska prodaja oružja jednoj evropskoj državi i mogla bi označiti početak novog trenda. Osim Poljske, južnokorejske kompanije planiraju se javiti i na konkurse u Norveškoj, Australiji, Maleziji i Kolumbiji.

U međuvremenu, poljski ministar nacionalne odbrane Mariusz Błaszczak objavio je kako je Poljska odlučila kupiti 116 rabljenih tenkova M1 Abrams od SAD-a. Prije te kupnje od Amerikanaca su naručili i 250 novih tenkova koji će zamijeniti modele sovjetske proizvodnje, T-72, koje su isporučili Ukrajini.

“Prvi od ovih tenkova bit će isporučen poljskim oružanim snagama sljedeće godine. Želimo da nadomjeste tenkove koje smo donirali Ukrajini,” rekao je Błaszczak tokom konferencije za novinare 18. jula.

Vrijednost nabave nije obznanjena, no poljski ministar je otkrio kako će Varšava platiti SAD-u i za obnovu operativnih kapaciteta tenkova, popratni logistički paket i rezervne dijelove.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare