Vijesti

Ponovo prekinuta sjednica Skupštine: Prevarili ste nas, ovo je klasično šibicarenje

Nakon što je prekinuta hitna sjednica Skupštine KS zbog toga što je, kako je rekao zastupnik Elvedin Okerić, počela na način kako nije dogovoreno, ona je nastavljena žestokom raspravom.

Naime, jedina tačka dnevnog reda jesu izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, koje zahtjevaju studenti, a u suprotnom najavili su proteste.

Materijali za Zakon su, kako su kazali, zastupnicima dostavljeni tek u 9 i 15, a sjednica je zakazana u 9 sati. Pored toga, zastupnici su rekli da su izmjene trebale ići u hitnu proceduru, a ne u skraćenu koja oduzima pravo prilagana amandmana.

“Sramota je ovo što radite pred očima javnosti. Zbog čega ste prekršili zaključak Kolegija od 29.9. kojom se kaže ‘zadužuje Ministarstvo obrazovanja da pripremi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju- hitni postupak’ i da se dostavi najkasnije do 5.10. Par minuta pred sjednicu dobili smo Prijedlog koji nije usaglašen sa zastupnicima – predlagačima, odnosno zastupnikom Marjanovićem. Izbacili ste moj prijedlog amandmana”, kazao je Okerić.

Zastupnik Damir Marjanović naglasio je kako ovakav tekst izmjena zakona nije usaglašen s predlagačima.

“Povjerenje i saradnja i sve čime smo se hvalili da jedan prijedlog zakona pravi zajedno i opozicija i pozicija je iznevjerno. Iznevjeren je dogovor. Ovim je onemogućeno izvornim predlagačima da poprave ono što je pokvareno. Svaka čast nadmudrili ste nas”, rekao je Marjanović.

Elmedin Konaković optužio je predsjedavajućeg Mirzu Čelika za “šibicarenje”, te kazao kako je nedopustivo da se zastupnicima onemogućava da učestvuju u kreiranju zakona.

Ponovo je zatražena pauza, i to od NiP-a, nakon čega će se glasati.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare