Svijet

Posljedice Brexita: Završena francuska opsada Jerseya, povukli se i Britanci

Velika Britanija i Francuska povukle su danas brodove iz voda kod otoka Jerseyja u La Mancheu nakon spora oko ribarenja.

Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona potvrdio je večeras da je, budući da su se francuski ribarski brodovi povukli iz voda kod Jerseyja i vratili u Francusku, Britanija također povukla brodove Kraljevske mornarice.

Kazao je da je Johnson “jako zadovoljan” zbog takvog razvoja situacije.

U priopćenju se navodi da vlasti Jerseyja imaju “pravo” regulirati ribarenje u svojim vodama po sporazumu o trgovini koji je Britanija sklopila s EU te da ih Britanija “podržava” u tome.

Otok Jersey nije dio Ujedinjenog Kraljevstva i ima vlastitu upravu i zakonodavstvo, ali je krunski posjed britanske krune.

Spor je izbio zbog novih dozvola za ribarenje francuskim ribarima u koje su bili uključeni i neki novi uvjeti što je razljutilo francuske ribare i vladu.

Pariz je to prijavio Evropskoj komisiji tvrdeći, kako prenosi Reuters, da su ti novi uvjeti nametnuti jednostrano, bez dogovora i da su nepošteni prema francuskim ribarima.

Annick Girardin, francuska ministrica za pomorsku politiku, aludirala je da bi Francuska mogla zbog toga Jerseyju prekinuti opskrbu električnom strujom.

Spor se zaoštrio u četvrtak nakon što je 50-ak francuskih ribarskih brodova blokiralo luku Saint-Helier, glavni grad na Jerseyju. Obje zemlje poslale su potom ratne brodove u to područje kao mjeru opreza. Otok Jersey nalazi se samo 23 kilometara od francuske obale i 140 km od britanske.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare