Vijesti

Predložene nove prioritetne grupe za vakcinisanje u FBiH

Na danas održanom sastanak predstavnika Federalnog i kantonalnih ministarstava zdravstva, Federalnog i kantonalnih zavoda za javno zdravstvo i te predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije u Sarajevu doneseno je niz preporuka koje se tiču vakcinacije.

“U posljednje vrijeme imamo povećan broj vakcina te očekujemo veliki broj kupljenih i doniranih vakcina. Odlučili smo donijeti niz preporuka za proces vakcinacije”, kazao je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić.

Prema njegovim riječima, uz postojeće prioritetne grupe, dodate su grupe iz obrazovnog sektora, medija, studenti fakulteta zdravstvenih usmjerenja, policije i vatrogasaca.

Izdata je i preporuka je da se osobama sa poteškoćama sa vidom i sluhom jedan dan u sedmici osigura prevoditelj kako bi se lakše vakcinisali.

Predloženo je da kantonalni zavodi za javno zdravstvo počnu s organizacijom dana otvorenih vrata sve prema raspoloživim količinama vakcina.

Predviđena je i masovna imunizacija na nivou općina s ciljem veće dostupnosti kućanstvu.

“Formiranje mobilnih timova je predloženo, koji bi trebali služiti za imunizaciju migranata i Roma odnosno posebno ranjivih grupa koje nisu dovoljno uključene u zdravstveni sistem BiH, a ljudi su među nama. Također, potrebno je formirati mobilne timove za imunizaciju kućanstva koje je veoma udaljeno od sjedišta centara za imunizaciju”, istakao je Skočibušić.

Navodi da bi se vakcinisanje trebalo obavljati od 08 do 20 sati u dvije smjene i to svaki dan u sedmici.

Na ovaj način, kako kaže, sačuvat će se dobra epidemiološka situacija u Federaciji BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare