Svijet

Predsjednica Evropske komisije kaže da će sve biti još gore. Stižu covid-pasoši, važit će za sve vakcine

Nakon godine dana pandemije od predsjednice Evropske komisije se i dalje čulo mnogo dobrih namjera: vakcinisanje treba biti brže, zabranit će se i izvoz vakcina ako treba, a dolazi i digitalni “covid pasoš”, DW.

“Bit će gore” – tim riječima je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen opisala stanje pandemije gdje je već treći val teško pogodio neke članice. Zato poziva sve članice neka ubrzaju svoje kampanje vakcinisanja.

Ali na sve optužbe kako je baš ona i njena Komisija “zaslužna” za činjenicu kako nema dovoljno doza vakcina u EU, von der Leyen je reagirala jedino priznanjem kako je početak kampanje vakcinacije bio “težak”. Ipak: po procjeni EK će do konca ovog mjeseca barem prvu dozu vakcine primiti će pedesetak miliona od oko 450 miliona građana EU. Zapravo, 2,2 miliona doza trenutno stoje u skladištima članica.

U drugom kvartalu, dakle do kraja juna bi u EU trebalo stići 300 miliona doza. Jedini proizvođač koji je najavio kako neće ispuniti tu obavezu je britansko-švedski AstraZeneca koji će isporučiti tek 70 od obećanih 180 miliona doza.

Ko ne izvozi, neće ni dobiti

No tu je i sumnja kako taj koncern prije svega isporučuje domaćem, britanskom tržištu. Tu je predsjednica EK najavila kako u ovoj “krizi stoljeća” više “neće isključiti” nikakve mjere, uključujući i zabranu izvoza cjepiva proizvedenog u EU zemljama koje oklijevaju Evropljanima dostaviti vakcinu koju pak same proizvode. To bi pogodilo Veliku Britaniju, ali ne i SAD: ona zabranjuje izvoz, ali i iz EU se vakcina ne izvozi u SAD. S prometom sastojaka vakcina navodno nigdje nema problema.

PROČITAJTE  U slučaju agresije prema Ukrajini: Evropska unija spremna na "mjere bez presedana" protiv Rusije

Von der Leyen također nije rekla ništa o sporu oko raspodjele doza vakcina među samim članicama i samovoljne promjene od načela da to bude prema ukupnom broju stanovništva: tu se samo od austrijskog kancelara Kurza čulo kako se “došlo bliže rješenju” tog pitanja.

“Digitalni zeleni certifikat”

Najviše pažnje je izazvala najava kako EU doista namjerava uvesti “digitalni zeleni certifikat” kojim će se lakše moći prelaziti granice ne samo između članica EU. Za takvu “korona-putovnicu” se osobito zalažu zemlje koje ovise o turizmu poput Hrvatske, Grčke, Cipra, Italije, Španije i Portugala. Kako se čulo, takvu “putovnicu” bi mogli dobiti svi koji su vakcinisani bilo kojom vakcinom, dakle i ruskih ili kineskih proizvođača. Dobili bi ih i osobe kod kojih postoje antitijela nakon preboljele korone, a privremeno bi ih imale i osobe koji su testirani negativno.

Taj digitalni dokument bi bio privremen samo dok traje pandemija. On neće biti nikakav nadomjestak graničnoj propusnici kakva među članicama EU zapravo ne smije niti postojati. Evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders tu dodaje kako bi takav certifikat mogao biti kriterij i puštanja ljudi na kulturne manifestacije, ali i u restorane.

PROČITAJTE  Šta se krije iza odluke EU da ne uplati 125 miliona eura entitetima? Iz Delegacije EU za Raport: Ako se blokada nastavi, BiH ulazi u rizik

Neće biti lako s takvom propusnicom

Iako bi takav certifikat mogao doći već u junu, o njemu će se još razgovarati među čelnicima država ili vlada članica EU sljedeće sedmice jer je još mnogo otvorenih pitanja. Tu je donedavno i njemačka kancelarka Merkel bila nepovjerljiva jer, po njenom mišljenju, još nema pouzdanih naučnih ispitivanja u kojoj mjeri i koliko dugo osobe koje su preboljele tu bolest eventualno mogu ipak biti nosioci zaraze.

Glavni problem takvog certifikata za putovanja je ipak politički: kako upozorava irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney, mnoge članice prije svega žele same regulirati ulazak u zemlju već i zbog problema širenja novih sojeva virusa. “EU treba tu biti oprezna. Mi nećemo dozvoliti da u našu zemlju dođu novi sojevi iz drugih zemalja.”

Takva “korona putovnica” bi zapravo mogla biti izdana i vakcinisanim osobama država izvan EU, baš kao što bi tako onda bila i službeno priznata epidemiološka isprava koju Izrael izdaje svojim građanima koji su vakcinisani. No komesar za pravosuđe upozorava: “Ovaj puta svakako želimo izbjeći podjelu među članicama kakvu smo vidjeli prošle godine. Mora biti zajamčeno da svako ko želi certifikat da ga onda može i dobiti.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare